13.3.2023

Patina-lehden rohkea uudistus

Senioriliiton jäsenlehti koki kokonaisvaltaisen muutoksen. Patina on hyvä esimerkki siitä, että uudet lukemisen tavat koskevat myös senioreita.

Kansallinen senioriliitto on perustettu vuonna 1971. Kahdeksan vuotta myöhemmin ilmestyi jäsenlehti Patinan ensimmäinen numero. 45 vuotta lehti ehti ilmestyä sanomalehtenä, vaikka ilmestymiskerrat ovat jo pitkään olleet enemmän aikakauslehden rytmissä.

Maarit Kuikka otti senioriliiton toiminnanjohtajan ohjat käsiinsä vuonna 2021, ja samalla hänestä tuli Patinan päätoimittaja. Lehden painatus ja taitto kilpailutettiin vuoden 2022 alussa.

– Olemme Omnipressissä toimineet lehden sisällöntuottajana jo kymmenisen vuotta. Oli hienoa saada myös lehden taitto samaan taloon. Näin tuottajan ja taittajan yhteistyö on saumattomampaa, Omnipressin sisältöstrategi Tiina Parikka iloitsee.

Selkeä ja joustava konsepti
Lehden uudistustyö aloitettiin jo kesällä 2022.

– Teimme liiton aktiivitoimijoille kevyen kyselyn lehden tarpeista ja roolista lukijoiden silmin. Kävimme tulokset ja senioriliiton henkilöstön ajatukset läpi yhteisessä työpajassa heti kesälomien jälkeen. Jo siinä vaiheessa liitto oli tehnyt ison ratkaisun muuttaa perinteikäs sanomalehti aikakauslehtimuotoon, Parikka kuvaa uudistustyötä.

Workshopin pohjalta luotu lehtikonsepti on samalla selkeä ja joustava. Aihepiirit ovat pitkälti samoja kuin lehdessä aiemminkin, mutta nyt eri juttutyypit erottuvat selkeästi toisistaan. Konsepti pitää myös huolen siitä, että erilaisten sisältöjen tasapaino säilyy numerosta toiseen.

Lehti koostuu kolmesta osiosta. Alussa on niin sanottu painava asia, lehden teemajutut, henkilöhaastattelut ja ikääntyvien asioita yleisemmin koskettavat uutiset.

Sen jälkeen liiton omalle toiminnalle on varattu lehden keskiosio.

– Tämä osio elää tilanteen mukaan ja sille voidaan tarvittaessa ottaa muista osioista lisäsivuja. Esimerkiksi tulevan kesän liittokokous tarvitsi ensimmäisessä numerossa paljon tilaa. Lehden konsepti on laadittu niin, että tietyt palstat voidaan jättää tarvittaessa pois ilman, että lehden rytmi kärsii.

Liittouutisten jälkeen on vielä kevyempi loppuosa, jossa on matkailua, hyvinvointia ja ruokaa käsitteleviä aiheita.

Ensimmäinen uudistunut lehti ilmestyi Naisten päivänä 8. maaliskuuta. Lehden tuottajana toimii Kari Martiala ja sen ulkoasusta vastaa Omnipressin johtava AD Hanna-Mari Jaakkola.

JAA