8.3.2023

Selkokielen mahdollisuudet ovat valtavat – ”Pitäisi löytyä jokaisen yrityksen repertuaarista”

Selkokielellä-seminaari avasi selkosuomen lukuisia eri mahdollisuuksia. Selkokielinen viestintä hyödyttää niin organisaatioita, suomea vieraana kielenä puhuvia ja erilaisten kognitiivisten haasteiden kanssa eläviä kuin kaikkia muitakin.

Selkokielen tarve on suuri ja kasvaa jatkuvasti. Erilaisten julkisten palveluiden lisäksi sitä tarvitsevat entistä enemmän myös eri aloilla toimivat yritykset.

Omnipress on panostanut selkokielen osaamiseen vahvasti, sillä myös yhtiön asiakkaiden tarve selkokieliseen viestintään kasvaa. Toimitusjohtaja Sari Mikkonen-Mannila pitää selkosuomen potentiaalia valtavana.

− Selkokieli pitäisi löytyä jokaisen yrityksen repertuaarista. Mikä määrä asiakkaita menetetäänkään, jos heille ei osata viestiä? Jo nyt vantaalaisista lähes 30 prosenttia on vieraskielisiä ja Helsingissä neljännes.

Monet tahot ovat viime aikoina heränneet selkokielisen viestinnän tarpeeseen, ja Mikkonen-Mannila uskoo tahdin kiihtyvän.

− Varsinkin yritysmaailmassa ja suurissa kaupungeissa muutos tulee olemaan todella iso, ja se on edessä kaikilla.

Selkosuomesta hyötyvät sekä asiakkaat että työntekijät
Selkokielisestä viestinnästä hyötyy hyvin moni. Se helpottaa esimerkiksi suomea vieraana kielenä puhuvien, lukihäiriön tai muun kognitiivisen haasteen kanssa elävien ja vaikkapa muistisairaudesta tai rajoittuneesta näkökyvystä kärsivien elämää.

Tokmannilla selkokielen tarpeeseen on jo herätty. Yhtiöllä on paljon vieraskielisiä työntekijöitä, joille täytyy pystyä viestimään ymmärrettävästi.

− Selkokielestä on paljon hyötyä myös nuorille työntekijöille, esimerkiksi kesätyöntekijöitä perehdytettäessä, Tokmannin henkilöstö- ja vastuullisuusjohtaja Sirpa Huuskonen sanoi Mediatalo Keskisuomalaisen järjestämässä Selkokielellä-seminaarissa.

− Pitää huolehtia siitä, että myös ensimmäisiä työvuosiaan viettävä nuori ymmärtää, mistä on kysymys.

Huuskosen mukaan työntekijöiltä on tullut selkokielen käytöstä hyvää palautetta. Se on kasvattanut työntekijöiden tunnetta siitä, että heistä välitetään.

− Kannustan kaikkia työyhteisöjä tällaiseen toimintaan.

Selkokielestä voi olla iso apu myös yrityksen työvoimapulaan, koska sillä on mahdollista tavoittaa enemmän potentiaalisia hakijoita.

Englanti ei ole ratkaisu
Omnipress tuottaa Selkovantaalaista, joka on Vantaan Sanomien lokakuusta 2022 lähtien ilmestynyt selkokielinen kuukausiliite. Selkokielisen viestinnän tarpeeseen herätti palautteen määrä: moni lukija ja mainostaja kysyi, miksei paikallismediaa tuoteta myös vaikeammin saavutettavalle kohderyhmälle.

Vantaa on Suomen monikulttuurisin kaupunki. Se haluaa tavoittaa vieraskieliset asukkaansa paremmin, mutta haasteita on aiheuttanut käytössä olevien kielten suuri määrä. Pitkän pohdinnan jälkeen kaupunki linjasi, että eri kieliä puhuvia lähdetään tavoittelemaan selkosuomella. Esimerkiksi englanti ei ollut ratkaisu, koska suuri osa vieraskielisistä ei puhu englantia.

Maahanmuuttovirasto on samoilla linjoilla. Viraston tavoitteena on ottaa selkosuomi käyttöön kaikessa asiakasviestinnässään. Asiakkaiden suomen kielen taito on tyypillisesti hyvin alkuvaiheessa, mutta kielivalinnalla virasto haluaa tukea maahanmuuttajien kotoutumista Suomeen.

− Meidän täytyy käydä läpi oikeastaan kaikki kirjallinen viestintä asiakkaalle. Meidän täytyy tehdä päätökset asiakkaille eikä hallinto-oikeudelle, sanoo Maahanmuuttoviraston ylijohtaja Ilkka Haahtela.

Myös Haahtela puhui selkokielen merkityksestä Mediatalo Keskisuomalaisen järjestämässä Selkokielellä-seminaarissa 7. maaliskuuta Oodissa Helsingissä. Omnipress on osa Mediatalo Keskisuomalaista.

Selkokielellä-seminaarin panelisteina ja puhujina olivat vasemmalta oikealle Petri Kiuttu, Mahmoud Hassan, Kim Qvick, Riikka Åstrand, Sari Mikkonen-Mannila, Tiina Parikka, Ilkka Haahtela, Sirpa Huuskonen, Nasima Razmyar sekä Karri Kannala.

Kuvat: Sami Kuusivirta

JAA