19.5.2021

100. päivä: 3 tärppiä tähän hetkeen

Sanovat, että ihminen ajattelee noin 6 000 ajatusta päivässä (Queens University 2020). Minä en tuohon tänään ainakaan tietoisesti kyennyt, sillä ajatukseni täyttivät kriisi, ravintolat ja jalkapallo. Näen kaikissa näissä isoja mahdollisuuksia.

1. Älä hukkaa hyvää kriisiä.

Olin yksi 1683 henkilöstä, jota haastateltiin pk-yritysten tulevaisuuden näkymiä koronakriisin jälkeen arvioivaan tutkimukseen (Tesi 27.4.2021). Pk-yrityksistä 45 prosenttia on suunnannut myyntiään uusille asiakassegmenteille, 40 prosenttia on kehittänyt uusia tapoja toimittaa tuotteita ja palveluita digitaalisten kanavien kautta ja 33 prosenttia on tehnyt merkittäviä uudistuksia tuotteisiin tai palveluihin.

Olen aina työskennellyt viestintä- ja markkinointialalla ja saanut olla muutoksen eturintamassa vaikkapa digitalisaation suhteen. Tutkimuksen perusteella yrityskenttä näyttää uudistuneen pakon edessä voimakkaasti. Tulevaisuuden näkymät ovat toiveikkaita. Olisipa yritysten uudistushalu uusi normaali jatkossa kaikilla aloilla.

Yritysten lisäksi uudistumista tapahtuu myös järjestöissä. Pitkäaikainen asiakkaamme Suomi-Seura on ulkomailla asuvien suomalaisten edunvalvoja. Lyhyessä ajassa se polkaisi rohkeasti ensi kertaa pystyyn virtuaalisen Suomi-kylän, johon lähti yhtä rohkeasti mukaan 30 eri kumppania. Tutustu Suomi-kylän ohjelmaan tästä.

2. Taistelu se on sometaistelukin.

– Ravintola-ala on hyytävissä vaikeuksissa, ihmiset lomautettuina ja silti ytimessä olevat poliitikot eivät ota tätä huomioon viestinnässään.

– Tapahtumien rajoittaminen viime keväänä keksityillä ihmismäärillä on yksisilmäistä. Korkeasaaren pinta-ala on 21 hehtaaria ja sinne saanut ottaa saman verran ihmisiä kuin 80 m2 galleriatilaan.

Omassa somekuplassani ravintolayrittäjät ja tapahtumajärjestäjät taistelevat henkensä puolesta sanoin. Hätä on aito, ja sitä tukee myös edellä mainittu tutkimus. Ravintola- ja majoitusala on lähes kaikkien mittareiden mukaan kansantalouden kannalta merkittävistä sektoreista eniten rajoituksista kärsinyt ja investointejaan vähentänyt ala.

Lupaan, että me omnipressiläiset teemme kaikkemme vahvistaaksemme tapahtuma- ja ravintola-alan ääntä ja yhä kasvavaa yhteisöllisyyttä. Siihen meillä on mahdollisuus medioittemme Aromin ja Eventon sekä arvostettujen PRO-gaalan ja Evento Awardsin kautta.

3. Jalkapallo kuuluu kaikille.

Brändejä ja palveluita ei enää rakenneta ihmisille vaan ihmisten kanssa. Tänä päivänä kuluttaja valitsee yrityksen tai yhteisön, joka sopii hänen arvoihinsa, elämäntapaansa ja tekoihinsa. Tämä luo erityisesti mahdollisuuksia haastajabrändeille, jotka käyttävät dataa, luovuutta ja rohkeutta. Ne tietävät, kenen kanssa haluavat olla rakentamassa tarinaansa ja tekevät sitä yhdessä ihmisten kanssa.

Lidl on viihdyttänyt jo vuosia suomalaisia hauskoilla kesäkampanjoillaan. Viime vuonna kesäbiisi sai yli 6,6 miljoonaa katselua Youtubessa, enkä ihmettelisi, jos luvut ylittyisivät tänä vuonna. Aiheena on nimittäin jalkapallo, kuvauspaikkana Huuhkajien kotipesä Olympiastadion ja kesällä Suomi pelaa ensi kertaa EM-kisoissa.

Haastajan rehvakka asenne taisi yllättää tunnetun jalkapallopäättäjän, joka haastattelussa paheksuu filmiä ja sanoo sen pilkkaavan jalkapallofaneja. Huoli taitaa olla kuitenkin enemmän virallisista sponsoreista, joihin Lidl ei kuulu.

Tästähän juuri on kyse. Maailma ei toimi enää niin, että organisaatio sanelee, mitä ja kuka siitä saa puhua. Ihmiset ovat fiksuja, tekevät omat johtopäätöksensä ja äänestävät kukkarollaan. Uskon, että tänä kesänä Lidlissä käy kauppa, Huuhkaja-huuma on ennennäkemätön ja kasvattaa jalkapallon sponsorimarkkinaa lopulta vielä monta vuotta.

Jalkapallo kuuluu kaikille. Huuhkaja-huumaan pääset pukeutumaan täältä.

 

Sari Mikkonen-Mannila on toiminut Omnipressin toimitusjohtajana nyt ne maagiset 100 päivää. Hän on urallaan ammentanut johtamisoppia mainostoimiston luovilta suunnittelijoilta, jalkapallon huippupelaajilta ja valmentajilta sekä start up -henkisestä digitoimistosta.

Kuva: Timo Porthan

Joko luit nämä?

JAA