Kari Martiala
10.8.2021

Rockia senioreille

Seniorit ovat tällä hetkellä nopeimmin kasvava väestöryhmä Suomessa.* Eikä tyypillinen seniori ole enää höpsähtänyt, mummohtunut tai papahtanut, muottiin muksahtava reliikki. Tänä päivänä ikäihmiset pitävät kiinni identiteetistään, tyylistään ja life stylestään hamaan tappiin asti.

Jos olet käyttänyt koko aikuisikäsi muotivaatteita, miksi muuttaisit tyyliäsi 65. syntymäpäivän koittaessa? Tai koskaan? Tai mietipä, minkä muun ikäryhmän edustajia voi tavata yhtä innostuneina Tangomarkkinoilla, Vegaanimessuilla ja rockfestivaaleilla? Niin sanottuja kultaisia vuosia elävät vetävät tänään jalkaan pillifarkut ja nousevat Jopon selkään siinä missä muutkin.

Seniorit erottuvat monista muista ikäryhmistä siinä, että he ovat elämänkokemuksiltaan niin kovin erilaisia. Seniorien laajaan ja epäharmoniseen joukkoon lukeutuu ihmisiä, jotka eivät ole koskaan elämänsä aikana poistuneet kotimaakunnastaan ja heitä, jotka ovat asuneet koko ikänsä maailmalla, monet jopa maapallon toisella puolella.

– Kun erilaisen taustan omaavat seniorit kokoontuvat, sen hienompia tarinoita ei kuule missään. Pitää vain pysähtyä ja kuunnella. Ja osata toteuttaa sisältöjä niin, että ne tavoittavat mahdollisimman monenlaisia lukijoita, Omnipressissä päätoimittajana, tuottajana ja toimitussihteerinä työskentelevä Kari Martiala sanoo.

Seniori-ikäisillä on usein myös aikaa ja rahaa toteuttaa niitä haaveitaan, jotka ovat vuosikymmenten varrella jääneet ehkä toteuttamatta. Osalla ne liittyvät harrastuksiin, kuten matkailuun, kulttuurielämyksiin, liikuntaan, puutarhan hoitoon ja vaikkapa yhdistystoimintaan. Moni käyttää mahdollisimman paljon aikaa yhdessä lasten ja lastenlasten kanssa. Seniorit osaavat myös vaatia juuri heille räätälöityjä palveluja ja tuotteita.

– Moni jo eläkkeelle ehtinyt seniori on myös mukana työelämässä, jatkamassa omaa työuraa tai auttamassa uusia sukupolvia työelämän karikoissa. Yllättävän moni meistä toimittajistakin tekee työtä vielä täytettyään 70 vuotta.

 

* Väestötilaston (2019) mukaan 65-vuotta täyttäneitä on 1 231 274, eli noin 22 % Suomen väestöstä. Seniorit eivät ole katoava ryhmä, ja yllättäen yli 90-vuotiaiden määrä kasvaa Suomessa nopeammin kuin mikään muu väestöryhmä. Heitä on tällä hetkellä Suomessa jo 43 000.

 

Kari Martiala toimittaa ja tuottaa Omnipressissa senioreille suunnattuja sisältöjä. Itsekin seniori-ikää lähentelevällä pitkän linjan ammattilaisella on vahva, yli 40 vuoden kokemus lehtien ja kirjojen tuottamisesta monilta eri elämänalueilta. Kun haluat tavoittaa tämän mielenkiintoisen kohderyhmän, laita viestiä Karille: kari.martiala@media.fi

 

Kuva: Timo Porthan

JAA