Itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttaminen herättää mielipiteitä

Reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynnin vapauttamista toivoo erityisesti kaupan ala. Sääntelylle on kuitenkin tarvetta.

Kesäkuussa tuli kuluneeksi sata vuotta siitä, kun alkoholin nauttiminen, valmistus, maahantuonti ja myynti kiellettiin maassamme. Kieltolain tarkoituksena oli saada Suomeen täysraittius, mutta kulutus kääntyi huimaan nousuun. Laki kumottiin kansanäänestyksellä 13 vuotta myöhemmin, jolloin sitä vastusti peräti 70 prosenttia kansasta.

Reseptivapaiden itsehoitolääkkeiden myynnin tarina on pitkälti samanlainen kuin alkoholin. Kummallakin taholla myyntilupaan liittyy valvonta- ja neuvontavelvoite, ja kumpiakin sai aluksi vain tiskin takaa tarkasti valvottuna. Sittemmin tuotteet tulivat avohyllyihin asiakkaiden valikoitaviksi. Lopulta miedot alkoholijuomat päätyivät päivittäistavaratuotteiksi. Miksi siis reseptivapaita itsehoitolääkkeitä ei saataisi kauppojen valikoimaan?

Ei pidä rikkoa toimivaa järjestelmää

Erityisesti kaupan alan etujärjestö Päivittäistavarakauppa ry on ajanut voimakkaasti apteekkitoiminnan vapauttamista. Etujärjestön mielestä kuluttajille turvallisten itsehoitolääkkeiden myynti kaupoissa parantaisi lääkkeiden saatavuutta etenkin haja-asutusalueilla ja hintasääntelyn purkaminen laskisi hintoja.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen entinen pääjohtaja, professori Pekka Puska vastustaa ajatusta itsehoitolääkkeistä kaupoissa.

– On täysin edesvastuutonta olettaa, että lääkkeiden myyntiä alettaisiin siirtää kauppoihin. Lääkkeet eivät ole tavanomaisia kaupan kulutustavaroita, vaan ne vaativat sääntelyä, Puska sanoo.

Hänen mukaansa lääkkeet ovat aivan erityisiä tuotteita, jotka on kehitetty tautien hoitoon tai ehkäisyyn. Lääkkeiden vaikutus edellyttää, että niitä käytetään oikein. Olennaista on farmaseuttinen neuvonta, joka on asetettu myös joidenkin itsehoitolääkkeiden myynnin ehdoksi.

Markkinaehtoinen myynti ei ole kansan etu

Lukuisten muiden luottamustoimiensa ohella myös Alkon hallintoneuvostossa istuvalla Pekka Puskalla on pitkäaikainen perspektiivi ja yhteiskuntapoliittinen ote niin apteekkitoiminnan kuin Alkon monopolimyynnin valvonta- ja neuvontavelvoitteisiin. Puska pitää kaupan lobbausta edesvastuuttomana.

– En epäile, etteivätkö hyvät kaupat olisi vastuullisia. On kuitenkin päivänselvää, että kauppojen tavoitteena on myydä mahdollisimman paljon. Pitää miettiä, mikä on kuluttajan etu, Puska muistuttaa.

– Sopivaa sääntelyä tarvitaan nimenomaan tavallisten ihmisten puolesta. Liikaa ei saa holhota, mutta sääntely auttaa. Vapauden puolesta puhuvat ovat yleensä niitä vahvempia, nuorempia tai rikkaampia ihmisiä, jotka ainakaan sillä hetkellä eivät koe näitä ongelmia omakohtaisesti, vaan he katsovat, että sääntely on turhaa höpötystä.

 

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Farmasia 4/2019 -lehdessä ja lehden verkkosivuilla.

Teksti: Minna Pernaa
Kuvitus: Susanna Tuononen

JAA