Lääkkeiden saanti takkuaa

Katkokset lääkkeiden saannissa lisäävät työmäärää terveydenhuollossa ja viranomaistoiminnassa. Ratkaisuja etsitään yhteistyöllä.

Ilmoitukset lääkkeiden saatavuushäiriöistä ovat lisääntyneet koko 2010-luvun ajan. Viime vuonna jakelukatkoksia oli 1 213. Tänä vuonna luku ylittynee, sillä ilmoituksia on alkusyksystä jo tuhatkunta.

Jos vilkaistaan taaksepäin, vuonna 2010 myyntiluvan haltijat ilmoittivat 67 häiriöstä. Ongelmat ovat liki 20-kertaistuneet kymmenessä vuodessa.

Fimean jaostopäällikkö, yliproviisori Johanna Linnolahti kertoo häiriöihin olevan monia syitä.

– Tuotanto- ja jakeluketjut ovat keskittyneet, samoin raaka-ainevalmistus Euroopan unionin ulkopuolella. Jos tehtaalla on laatuongelmia tai raaka-aine loppuu, se heijastuu moneen valmisteeseen, Linnolahti sanoo.

Keskittyminen, pitkät tuotanto- ja jakeluketjut sekä useat alihankkijat ovat hankala yhtälö. Globaaleilla lääkemarkkinoilla pienikin häiriö vaikuttaa laajalle alueelle. Fimean verkkosivuilla on kuvaava esimerkki: Vaikuttava aine on kasvissa, jota kerätään Brasilian sademetsistä ja uutetaan Japanissa. Lääke kapseloidaan Yhdysvalloissa ja pakataan Saksassa.

Suomessa on ollut häiriöitä muun muassa kipu- ja psyykenlääkkeistä sekä sydän- ja verisuonilääkkeistä. Rintasyöpälääke letrotsoli uhkasi loppua, vaikka markkinoilla on peräti kuusi rinnakkaisvalmistetta. Potilasturvallisuus ei kuitenkaan ole vaarantunut.

Fimea tiedottaa verkkosivuillaan tilapäisistä saatavuushäiriöistä. Yli vuoden katkoksessa valmiste pitäisi poistaa markkinoilta.

– Myyntiluvan haltijan tulisi ilmoittaa toimitusvaikeuksista Fimeaan vähintään kaksi kuukautta aikaisemmin. Nyt häiriöistä tiedotetaan liian myöhään. Ennakointi ja riskienhallinta auttaisivat, sillä katkos harvoin syntyy yhdessä yössä, Linnolahti miettii.

Linnolahden mukaan töitä tehdään, jotta lääkkeiden saatavuushäiriöt saataisiin ratkaistua. Lähtökohtana on se, ettei ongelmia edes syntyisi. Kansallinen ja kansainvälinen yhteistyö on tärkeää.

Teksti: Tarja Västilä
Kuvitus: Susanna Tuononen

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on luettavissa Farmasia 5/2019 -lehdessä ja lehden verkkosivuilla.

JAA