Laiva on lastattu lääkevarastolla

Turun Hirvensalon apteekki on linkki meren ja mantereen välillä. Apteekin proviisori toimii laiva-apteekin tarkastajana Turun Pansiossa.

Laiva on lastattu särkylääkkeillä, nitroilla, adrenaliini-injektioilla, infuusionesteellä, tippalaitteilla…

Muun muassa näitä lääkkeitä ja tarvikkeita löytyy M/S Pohjanmeren lukitun lääkintähytin laiva-apteekista. Proviisori Jenni Ritari Turun Hirvensalon apteekista on tutustumassa sen sisältöön yhdessä kapteeni Jarkko Mobergin kanssa. Alus on kotisatamassaan Turun Pansiossa.

– Laiva-apteekki on todella tarpeen. Kerran esimerkiksi yksi miehistön jäsen loukkasi selkänsä ja tarvitsimme paljon kipulääkkeitä, kylmäpakkauksia ja lihasrelaksantteja. Taannoin tarvitsimme myös esimerkiksi lääkkeitä keuhkokuumeeseen. Ompeleitakin on mennyt erilaisiin pikkuhavereihin, Moberg kertoo.

Laki määrittelee sisällön

Laiva-apteekin tarkka sisältö määritellään laissa. Se, kuinka kattava lääkeapteekki on, määrittyy sen mukaan, miten etäällä laiva liikennöi. Laivat on jaettu tämän mukaan A-, B-, C- ja D-luokkiin.

A-luokan aluksissa, kuten M/S Pohjanmeressä, laiva-apteekki on kattavin. A-luokan aluksiksi määritellään sellaiset laivat, jotka liikennöivät yli 150 meripeninkulman etäisyydellä lähimmästä EU:n jäsenvaltion tai Norjan satamasta; luokitteluun vaikuttavat myös mahdolliset tarjolla olevat pelastushelikopteripalvelut. Alusluokan D laivat liikennöivät kotimaanliikenteessä.

A-, B- ja C-luokkien laiva-apteekit pitää tarkistaa vuosittain, D-luokan aluksissa riittää tarkistus kerran kolmessa vuodessa.

Proviisorin ja sairaanhoitajan yhteistyöllä

Käytännössä tarkastus alkaa niin, että laivan kapteeni ottaa yhteyttä apteekkiin ja sopii proviisorin vierailusta hyvissä ajoin ennen laivan saapumista satamaan.

Ritari kertoo, että hän ottaa tarkastukseen mukaan yleensä Hirvensalon apteekin sairaanhoitajan Hanna-Mari Kokon.

– Ison laiva-apteekin tarkastuksessa menee helposti useampikin tunti, kun käymme läpi tuotteet ja niiden voimassaolopäivät. Hanna-Mari on työssä mainio apu senkin takia, koska käytännössä laiva-apteekeissa on paljon sairaanhoidollisia välineitä, jotka hän tuntee hyvin.

Sijainti lisää palvelujen tarvetta

Siirrymme seuraavaksi Hirvensaloon, Turun lähisaarelle, joka yhdistyy mantereeseen sillalla. Hirvensalon apteekki on panostanut monipuoliseen palveluun.

Apteekin yhteydessä toimii esimerkiksi terveyspiste. Sairaanhoitaja Hanna-Mari Kokon vastaanotolla onnistuvat muun muassa rokotukset, verikokeet, lääkeinjektioiden antaminen sekä haavanhoito. Palveluihin kuuluu myös liikunta- ja ravitsemusneuvonta.

– Asiakkaina on myös varsin paljon työikäisiä. Asiointi sujuu terveyspisteessä nopeasti, eikä vaikkapa suhteellisen pienen asia takia tarvitse varata erikseen aikaa terveyskeskuksesta.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Ilari Välimäki

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Farmasia 6/2019 -lehdessä ja lehden verkkosivuilla.

JAA