Esteettömyys ei nosta talon hintaa

Esteetön omakotitalo ei ole muita kalliimpi, kunhan asia on mielessä jo suunnitteluvaiheessa. Pyörätuolikelaaja Henry Mannin taloprojekti alkoi sopivan tontin valinnalla.

Pyörätuolikelaaja Henry Manni, 27, on asunut koko ikänsä Lohjalla. Sadan metrin matkalla Rio de Janeiron kisoissa 2016 kelattu paralympiapronssi sai kotikaupungin lahjoittamaan urheilijalleen tontin.

– Esteettömyyden kannalta tontilla on valtava merkitys. Jos haluaa päästä kotoa helposti poiskin, ei taloa kannata tehdä ihan jyrkimmän mäen juurelle, Manni sanoo.

Mannin tontilla esteettömyys alkaa jo rakennuksen sijoittelusta. Sekä autokatos että päärakennus ovat mahdollisimman lähellä katua, jolloin lumitöiden määrä jää vähäiseksi.

Esteetön ja esteettinen

Helppohoitoisuus on tontilla läpileikkaava teema. Kadulta kohti takarajaa nouseva maasto mahdollistaa, että talon takana asuintilojen lattiakorkeudella olevalta terassilta voi siirtyä myös pihanurmikolle ilman korkeuseroa.

Autokatoksen ja asuinrakennuksen väli on osittain katettu, ja talon päädyssä on tukevasta metalliritilästä valmistettu U-kirjaimen muotoinen pyörätuoliramppi terassitasolle nousua varten.

Rampin vieressä on pari porrasaskelmaa Mannin avopuolisoa Sonja Turnbull-Smithiä ja muita kävellen liikkuvia varten. Pariskunta suunnittelee rampin U-muodon keskelle yrttitarhaa, jonka rakenne muodostaisi samalla terassille kaiteen.

– Taloprojektissa on ollut koko ajan mielessä, että esteetön voi olla myös esteettinen. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia, Manni sanoo.

Nopeaa toimintaa

Pohjatyöt tontilla aloitettiin helmikuussa 2017 Mannin maanviljelijäisän kaivinkoneella. Seinäelementit tulivat tontille toukokuussa, ja ne asennettiin kesäkuussa. Käyttöönottokatselmus ja Henryn muutto olivat jo marraskuussa.

– Isä on ollut projektissa valtava apu, ja myös veli ja sisko ovat olleet mukana eri työvaiheissa. Vanhempieni lähellä asuva mukava rakennustarkastajakin innostui hankkeesta ja lähti auttamaan, Manni kertoo.

Kastellin talomalliin perustuvaan pohjaratkaisuun tehtiin reippaasti muutoksia.

– Kuvat piirrettiin moneen kertaan. Myös talotehdas suhtautui esteettömyyteen innostuneesti, ja heiltä tuli paljon siihen liittyviä ehdotuksia.

Sokkelot pois

Talo on tämänhetkisen trendin mukaisesti pienehkö, mutta sisällä kaikki on suurta ja avaraa.

– Mun vammalla esteettömyydessä ollaan jo pitkällä, kun on avaraa eikä sokkeloista.

Valmiissa talossa koko saunaosasto on yhtä tilaa, vain löylyhuone on erotettu väliseinillä. Suureen tilaan mahtuu nyt myös poreallas. Terassitasollekin on upotettu kylpypalju, mutta saunaosaston allas on Mannin mukaan ahkerammassa käytössä.

– Kun on spastinen vamma, kylmä jäykistää lihakset. Jos olen kisa-aamuina puoli tuntia tai tunnin kuumassa kylvyssä, kisa menee paljon paremmin.

Oviaukot ovat metrisiä, ja melkein kaikissa on liukuovet. Huonetilojen välillä ei ole kynnyksiä eikä lattialla mattoja, mikä helpottaa pyörätuolilla liikkumista. Laminaatti on parkettiin verrattuna kestävämpi lattiapinta, vaikka Mannilla onkin sisäkäyttöön eri tuoli kuin ulkona liikkumista varten.

– Muuten tulisi liikaa siivoustarvetta. Tuolin pyörissä kulkeutuu aina jonkin verran hiekkaa, hän sanoo.

Lautaset laatikoissa

Mannin keittiö on Puustellin vakiomallistoa.

– Pelkästään itseäni ajatellen keittiötasot voisivat olla matalammallakin, mutta Sonja on aika pitkä nainen. Pärjään vakiokorkuisella keittiöllä. Pidän siitä, että lautaset ovat tasojen alla vetolaatikoissa. Yläkaapeissa on sellaiset tavarat, joita en päivittäin tarvitse.

Esteettömyyttä ajatellen keittiöihin saa myös sähköisesti säädettäviä tasoja, mutta niiden alle on vaikea sijoittaa kiinteitä vetolaatikoita.

Talotehtaan osaamista on olohuoneen isojen ikkunoiden verhotangon tasalla oleva pistorasia, jota ohjataan keittiön välitilassa olevasta katkaisimesta. Sen avulla esimerkiksi jouluvalot saa sytytettyä kurottamatta katon rajaan.

Talossa on otettu huomioon muunneltavuus. Vaikka Manni ei tarvitse talon märkätiloissa tukikaiteita, mahdollistavat seinärakenteet sellaisten asentamisen jälkikäteen.

Esteettömyys ei ole erityistä

Esteettömyys ei ole edellyttänyt Henry Mannin talossa mitään erityisiä ratkaisuja, jotka nostaisivat talon hintaa.

– Leveämmät oviaukot eivät ole kapeita kalliimpia, eikä terassin rakentaminen asuintilojen lattiakorkoon maksa enempää kuin johonkin muuhunkaan korkoon. Mutta jos välttämättä haluaisi kaksikerroksisen talon ja sinne hissin, se kyllä maksaisi, Manni pohtii.

Manni ei ole myymässä taloaan, mutta arvelee, että esteettömyys olisi myyntivaltti.

– Potentiaalisten ostajien määrä olisi suurempi kuin sellaisessa talossa, jota ei ole suunniteltu esteettömäksi. Lapsiperheille esteettömyys tarkoittaa helpompaa arkea, ja monille ikäihmisille se voi mahdollistaa itsenäisen asumisen kotona paljon pidempään.

 

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Timo Porthan

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu IT 3/2019 -lehdessä.

JAA