Kyläpäällikkö Timo Rankisen (oik.) johdolla alpualaiset ovat tehneet kylästään viihtyisän, kuuluisan ja omatoimisen. Kuvassa vasemmalta Esko Kotila, Saara Rankinen, Mikko Karhunen, Merja Junnila ja Timo Rankinen.

Kylä, joka ei suostunut kuolemaan

Ilo, onni ja luova hulluus ovat alpualaisten tunnetuimpia tavaramerkkejä. Palvelut lähtivät, mikä herätti omatoimisissa kyläläisissä poikkeuksellisen vahvan sisun, joka pelasti Alpuan autioitumiselta.

Pieni, noin 450 asukkaan Alpua on esimerkki kylästä, joka kulkee määrätietoisesti omia polkujaan.
Raahen kaupunkiin kuuluva maalaiskylä käänsi vaikeudet voitoksi ja antoi samalla suomalaiselle sisulle uuden merkityksen.

Voimannäytöt pohjoispohjalaisen kylän toiminnasta on huomattu myös valtakunnallisella tasolla.

Muuttovoittoinen Alpua valittiin vuonna 2015 Vuoden kyläksi  Suomessa.

– Tunnustus tuntui mukavalta ja antoi tarvittavaa polttoainetta myös jatkoa ajatellen. Työ kylän ja kyläläisten eteen jatkuu. Meillä on vielä monta ässää käyttämättä, kyläpäällikkö Timo Rankinen luonnehtii tyytyväisenä.

Poikamies kolmannessa polvessa

Keskellä kauneinta kesäpäivää Alpuan kyläraitti on hiljainen.

Jostakin kaukaa kuuluu vain ruohonleikkurin säksätys ja valtatietä kiitävien autojen humina.

Kylää kiusannut muuttotappio on saatu pysäytettyä

Istahdan viihtyisän kyläpankin rappusille limonadille ja nautin lintujen viihdekonsertista.

Menee vain hetki, kun hiljaisuuden rikkoo pyöräilevä kylänmies.

– Terve! Rahaako olet vailla? Tämän konttorin ovia on turha enää kolkutella. Kiinni on ja pysyy. Pankkipalvelut ovat siirtyneet nyt kokonaan Vihantiin. Rahanhaku tietää vajaan 30 kilometrin pyrähdystä, joten ihan turhan takia ei kannata maalikylille matkata, mies sanoo ja istahtaa viereen.

Hessuksi itsensä esittelevä kylänmies pistää tupakaksi ja avaa keskustelun varsin persoonalliseen tyyliin.

– Olen poikamies kolmannessa polvessa. Naiset, siis vapaat, ovat tälläkin kylällä vähissä. Pidemmälle on lähdettävä, jos aikoo itselleen akan saada. Henkilökohtaisella tasolla olen päätynyt kuitenkin poikamiehen arkeen.

– Perustelen päätöstäni yksinkertaisilla säästösyillä. Ilman akkaa säästyvät nimittäin rahat ja hermot, Hessu hörähtää, iskee silmää ja hyppää takaisin pyörän satulaan.

Yllättävä vastaisku

Siirryn osuuskassan rappusilta tien toisella puolella olevalle kyläkaupalle, jossa ihmisiä on jo pienen tupaillan verran.

Alpuan kylätoimintayhdistyksen puheenjohtaja Timo Rankinen luo ympärilleen tyytyväisen katseen ja hymyilee.

– Näin sen pitikin mennä. Yhteistyössä tehty vastaisku tuotti toivotun tuloksen. Taistelu oman kylän puolesta ei ollut helppoa, sillä välillä täytyi nousta jopa korokkeelle saadakseen mielipiteensä esiin. Rehellisesti sanottuna tavoitteisiin pääseminen vaati paljon puheita, mutta vielä enemmän tekoja, Rankinen luonnehtii.

Avojalkaiseksi alpualaiseksi itsensä luokitteleva kyläpäällikkö sanoo kylän pelastusrenkaana toimivan edelleen sitkeän yhteishengen.

– Meillä on niin vahva ”me”-henki, että sen avulla olemme selättäneet niin pienet kuin hieman isommatkin vastoinkäymiset. Hyvänä esimerkkinä on useamman kerran katkolla ollut kyläkauppa. Sen toiminta jatkuu uusin voimin, vaikka vielä hiljattain näytti siltä, että myymälä sulkee lopullisesti ovensa.

Jukka Koistinen pitää huolen, että kokokansan kyläkaupasta löytyy kaikki tarvittava myös Vieno Kuorilehdolle.
Jukka Koistinen pitää huolen, että kokokansan kyläkaupasta löytyy kaikki tarvittava myös Vieno Kuorilehdolle.

Kylän sydän

Alpualaisten asettuminen vastarintaan alkoi vuonna 2011, kun kyläkoulu lakkautettiin.

– Se oli kova isku ja sekoitti täysin kylän asiat. Vedimme kuitenkin hetken henkeä ja toivoimme ihmettä. Sitä ei kuitenkaan tapahtunut, kuten ei myöskään päättäjien käden ojennusta. Tässä vaiheessa Asterixeista tuttu gallialainen henki nosteli päätään, yhdistimme voimat ja ryhdyimme toimimaan. Ensitöiksemme perustimme Alpuan Kehitys ry:n ja ostimme itsellemme koulun, kyläpäällikkö taustoittaa.

VASTAISKU NÄIVETTYMISELLE. Alpualaiset ovat tunnettuja perinteitä kunnioittavasta idearikkaudestaan, johon on sekoitettu sopiva määrä myös luovaa hulluutta.
Alpualaiset ovat tunnettuja perinteitä kunnioittavasta idearikkaudestaan, johon on sekoitettu sopiva määrä myös luovaa hulluutta.

Koulurakennuksen hankkiminen omaan käyttöön oli lähtölaukaus koko kylän elpymiselle. Tilat otettiin uusiokäyttöön, joissa toimivat tällä hetkellä yksityinen päiväkoti, seurakunnan kerhot, kirpputori sekä kuntosali. Lisäksi koululla majoitetaan komennusmiehiä sekä järjestetään erilaisia tapahtumia.

Tulevaisuudessa koulukiinteistö on tarkoitus muuttaa monen toiminnan palvelukeskukseksi.

Oma voimalaitos

Kylän sydän ei syki kuitenkaan ilman rahaa ja talkoohenkeä. Vaikka koulun kauppahinta oli vain sata euroa, niin kiinteistön vuosittaiset käyttökustannukset ovat kuitenkin parikymmentä tuhatta euroa.

Myös tähän alpualaiset keksivät ratkaisun.

Kylän erikoisuus on oma voimalaitos, joka saa polttoaineensa omalta kylältä tuotetusta puusta. Kyläpäällikkö Timo Rankinen tankkaa kylän yhteistä sähköautoa kylän itsetuottamalla voimalla.
Kylän erikoisuus on oma voimalaitos, joka saa polttoaineensa omalta kylältä tuotetusta puusta. Kyläpäällikkö Timo Rankinen tankkaa
kylän yhteistä sähköautoa kylän itsetuottamalla voimalla.

– Hankimme oman voimalaitoksen. Tulta pidetään yllä oman kylän puulla, sillä energia tuotetaan hakkeesta kaasutustekniikalla. Tämän myötä koulukiinteistöön tarvittavan lämmön ja sähkön suhteen olemme omavaraisia, kyläpäällikkö Rankinen iloitsee.

Ylimääräisen sähkön alpualaiset myyvät valtakunnan verkkoon.

Oman voimalaitoksen lisäksi kyläläisten joukkuehenki näkyy myös siinä, että kylää kiusannut muuttotappio on saatu pysäytettyä.

– Meillä on tarjota tulijoille muutakin kuin lämmintä kättä ja vehreä ympäristö. Harvalla kylällä on täyden palvelun kyläkauppa ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet. Kylältä löytyy myös hieno jääkiekkokaukalo, pesäpallokenttä, koirien agilityrata sekä lasten leikkikenttä.

– Myös piano ja taitava pianonsoiton opettaja ovat käytettävissä. Näillä eväillä saadaan varmasti kyläläisten liikunta- ja kulttuurinnälkä tyydytettyä, Timo Rankinen listaa tyytyväisenä.

Naapuriapu voimissaan. Viihtyvyyden lisäksi alpualaiset kantavat huolta myös toistensa hyvinvoinnista.

– Ketään ei jätetä yksin. Ei yksinäisyyden eikä rikkoontuneen vesipumpun takia. Haluamme pitää huolta kaikista, joten tätä silmällä pitäen olemme kehittelemässä erillistä kylätalkkaritoimintaa. Tämä mahdollistaisi myös sen, että ikäihmiset voisivat asua omassa kodissaan mahdollisimman pitkään, kyläpäällikkö Rankinen paljastaa.

Myös kyläaktiivit Merja Junnila, Saara Rankinen ja Esko Kotila pitävät ideaa kylätalkkaritoiminnasta hyvänä.

– Vaikka naapuriapu on entisissä voimissaan, niin kiertävä kylätalkkari toisi arkeen myös tarvittavaa turvallisuutta. Moni sivukylillä oleva vanhus ei edelleenkään ole ensimmäisenä pyytämässä apua. Ei naapurilta eikä ohikulkevalta posteljoonilta, kyläaktiivit tietävät kertoa.

Alpuan kyläaktiivit ovat kunnostautuneet myös kyläläistensä henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä.

Yksi suosituimmista on kerran kuukaudessa ovensa avaava ”Alpuan olohuone”.

Päihteettömässä tapahtumassa ihmiset voivat tavata toisiaan, jutella kahvikupin ääressä mukavia ja tutustua samalla uusiin ihmisiin.

– Kylällä on aina puhallettu yhteiseen pesään. Olemme ylpeitä juuristamme ja äärettömän onnellisia maalaisuudestamme. Vaikka käytännössä olemme viimeiset kolme vuotta kuuluneet Raahen kaupunkiin, niin 50 kilometrin päähän karannut päätösvalta ei tee meistä kaupunkilaisia. Ainoa toiveemme vain on, että meitäkin kuunnellaan, kyläaktiivit muistuttavat.

Alpuan erikoisuudet

* Idearikkaus ja talkoohenki
* Oma voimalaitos
* Vauvajuhlat
* Edustuskäytössä oleva sähköauto
* Suuri hankesalkku ja merkittävä hankerahojen käyttö
* Yksityistetty päivähoito
* Lukuisat harrastusryhmät
* Täyden palvelun kyläkauppa

Teksti ja kuvat: Anne Anttila


Meidän Suomi on Valittujen Palojen julkaisema tilattava aikakausilehti, jonka sisällöstä ja ulkoasusta vastaa Omnipress.

JAA