Laskemisen riemu vie lumille

Enni Rukajärvi on yksi suomalaisen alppiurheilun menestyneimmistä nimistä kautta aikojen. 28-vuotias kuusamolainen lumilautailija on niittänyt menestystä jo nuoresta alkaen ja päässyt edustamaan Suomea niin MM- kuin olympialaistasollakin.

Enni Rukajärvi, 28, on Pohjois-Pohjanmaan kasvatti. Kotipaikka on Kuusamo, ja Rukajärvi onkin asunut siellä koko ikänsä. Luonnonkaunis ympäristö toi eteen myös loogisen harrastusmahdollisuuden. Rukan laskettelukeskuksen rinteet avautuivat vain lyhyen matkan päässä, lähempänä kuin kaupungin keskustan harrastusmahdollisuudet, ja kaikkialla ympärillä oli muutenkin luontoa.

– Kuusamossa kaikki talviurheilulajit ovat muutenkin todella yleisiä, joten ne virtaavat verissäni. Myös luonnon läheisyys vaikuttaa.

Rukajärven suvussa ei ole muita huippu-urheilijoita, mutta nuorta tyttöä kannustettiin ja liikunnan pariin häntä ohjasivat kyllä sekä lähisuku että koulu.

– Isänisäni on aina ollut todella paljon mukana urheiluhommissa muun muassa mäkihyppymäkiä tekemässä. Isällä ja veljelläni oli aina omat mäet. Koulussakin kannustettiin urheiluun. Hiihtäjä minusta yritettiin tehdä, mutta siihen ei riittänyt itsellä mielenkiinto, enemmän kiinnostivat nämä temppuilulajit.

Harrastus totisemmaksi

Sitä mukaa kun ikää ja kokemusta alkoi kertyä, lumilautailussa kilpaileminen alkoi muodostua realistiseksi.

Rukajärvi osallistui SM-kisoihin ensimmäistä kertaa 17-vuotiaana, ja ura on vyörynyt siitä eteenpäin vakuuttavaa tahtia. Rukajärvi itsekin myöntää, että kiertäminen kisoissa ja menestyminen niissä aloitti älyttömän hullunmyllyn, sekä positiivisessa että negatiivisessa mielessä.

Kuusamo on pieni paikkakunta, noin 15 700 asukasta. Rukajärvi on kotoisin kaiken lisäksi pienestä Rukajärven kylästä, joten ihmisten ja tapahtumien valtava skaala löi naisen ensi alkuun ällikällä.

– Oli siinä aika hukassa, olisi ehkä auttanut, jos olisi ollut pehmeämpi lasku isoihin kuvioihin. Aika paljon on joutunut opettelemaan juttuja, ja englannin kielikin on tullut mukana kantapään kautta. Aika paljon on ollut mieleenpainuvia juttuja, Rukajärvi muistelee kisauransa alkuvuosia.

Syvällisiä ajatuksia maailmasta

Enni Rukajärvi tunnetaan myös siitä, että hän ajattelee maailman menoa syvällisesti ja haluaa myös vaikuttaa asioihin. Nainen kuvailee itseään vaatimattomaksi ja epäitsekkääksi ihmiseksi, eikä halua kohottaa itseään jalustalle muiden kustannuksella.

– En tiedä, mistä tämä on peräisin. Huippu-urheiluhan on aika itsekästä hommaa, kaikki haluavat olla maailman parhaita. Minulta se tavallaan puuttuu. Haluan tehdä lisäksi hyviä asioita ja tuoda niitä esille. Haluan jakaa mahdollisimman paljon hyvää ihmisille. Esimerkiksi ilmastonmuutosasiat ovat minulle tärkeitä.

Rukajärvi on mukana esimerkiksi Protect Our Winters -projektissa, jonka tähtäimenä on lisätä ihmisen tietoisuutta ilmastonmuutoksesta.

– Tämä on yksi motivaation lähteeni tekemiseen ja kisoissa pärjäämiseen, haluan vaikuttaa asioihin.

Miltä jatko näyttää?

Enni Rukajärven kilpaura on jatkunut jo 11 vuotta eikä mitään merkkejä sen päättymisestä ole. Nainen toteaa suoraan olevansa onnellinen nykytilanteesta, vaikka kaikki ei aina ole ”mennytkään kuin Strömsössä”.

– Olen todella iloinen, että minusta on tullut ammattilaislumilautailija. Saan tehdä ammatikseni sitä, mistä tykkään. Eihän tämä toki aina ole pelkkää hymyssä suin kulkemista, paljon on saanut tehdä hommiakin tämän eteen.

Vaikka uraa onkin vielä jäljellä, on Rukajärvellä jo selkeää näkemystä tulevaisuudesta. Nainen on näytellyt stunt-näyttelijänä jo elokuvassa Chalet girl vuonna 2011, ja elokuva- ala kiinnostaa myös jatkossa. Suuntauksena olisi kuitenkin lumilautailuelokuvat.

Lajivaikuttaminen ja -valmentaminen kiinnostavat myös.

– Pidän niin paljon lumilautailusta, että jos on vain mahdollista, haluaisin jakaa tietotaitoani myös muille. Haluan vaikuttaa asioihin jatkossakin.

Teksti: Leo Runsas
Kuva: Harri Tarvainen

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Meidän Suomi 1/2019 -lehdessä.

JAA