Moni tarvitsee sijoittamisen aloittamiseen rohkaisua. Jasmin Hamid sai sitä kirjasta.

Näyttelijä alkoi sijoittaa hyvän päivän varalle

Näyttelijä Jasmin Hamid alkoi sijoittaa hyvän päivän varalle jo kauan ennen äidiksi tuloaan. Vanhempainvapaalla hän miettii jo, miten säästää ja opettaa raha-asioita tulevaisuudessa lapselleen.

Näyttelijä Jasmin Hamid (35) tuli suurelle yleisölle tutuksi Salatuista elämistä. Hän esitti tv-sarjassa yli neljän vuoden ajan huippukirurgi Katariina Mäkelää.

Jasminin kiinnostus esittäviin taiteisiin tuli esiin jo varhain. Ekaluokkalaisena hän kirjoitti koulukaverinsa kanssa näytelmän, jota esitettiin Länsi-Pasilan alueen koululaisille ja päiväkotiryhmille. Ensi yrittämällä Teatterikorkeakouluun päässyt näyttelijä sanoo, että olisi voinut päätyä toisellekin alalle.

– Lukiossa kuvittelin, että lähtisin opiskelemaan jotain teknillistä alaa. Luonnontieteet ja matematiikka kiinnostivat, myös äidinkieli ja journalismi.

Vielä näyttelijäksi valmistuttuaankin Jasmin mietti, onko oikealla alalla. Sitten hänet pyydettiin Salkkareiden koekuvauksiin.

– Ajattelin, että on hyvä verkostoitua roolittajien kanssa, ja menin näyttämään naamaani. Studiolla oli hyvä energia ja heti tuli fiilis, että tämä voisi olla hyvä työyhteisö. Onneksi tulin valittua. Viihdyin siellä hyvin.

Nuorta näyttelijää kiinnosti myös sisällöntuotanto. Sitä oli tarjolla MTV:llä Veikkauksen Lotto-ohjelman juontajana.

Säästöjä saa käyttää

Sisällöntuotantoa on myös Jasminin henkilökohtainen blogi, jota hän kirjoittaa tällä hetkellä Lily-sivustolle. Kirjoittaja luonnehtii palstaansa rahapainotteiseksi elämäntapablogiksi, jossa käsitellään myös työ- ja perhe-elämän asioita. Blogin nimi on Hyvän päivän varalle.

– Nimi kuvaa mun sijoitusfilosofiaa. On ärsyttävää, kun kaikissa sijoitusoppaissa sanotaan, että täytyy säästää siltä varalta, että pesukone menee rikki. Enemmän minua motivoi säästää hyvän päivän varalle kuin jotain katastrofia varten.

Hyviä päiviä Jasmin viettää parhaillaan vanhempainvapaalla. Aviomiehensä Santtu Hulkkosen kanssa hän sai esikoispoikansa viime vuonna.

– Olen antanut itselleni luvan käyttää niitä säästöjä tässä elämäntilanteessa ilman huonoa omatuntoa, jotta voin nauttia kotona olosta.

Naiset arastelevat aloittaa

Sijoituspiireissä pankkien rahastoja usein väheksytään, koska niissä kulut ovat tyypillisesti suuret.

– Mielestäni se on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Usein se arvo-osuustilin avaaminen ja osakkeiden ostaminen tuntuu pelottavalta. Minulle ainakin oli pienempi askel ostaa oman tutun pankin rahastoa, ja sillä tavalla saa kuukausisäästämisen automatisoitua.

Hän on huomannut, että usein varsinkin naiset arastelevat sijoittamisen aloittamista, vaikka asiaa olisi mietitty pitkäänkin.

– Mulla oli ihan sama juttu, siihen tarvitaan vähän rohkaisua. Aluksi omien säästöjen menettäminen tuntuu suurelta riskiltä, ja sijoitusharrastuksen alussa on vaikea hahmottaa, että on eri suuruisia riskejä. Alussa tuntuu, että mitä tahansa osaketta ostan, niin kohta se firma menee konkurssiin.

Nokiaa halvalla

Jasmin kuitenkin nosti pankin rahastoon säästämänsä potin ulos, ja alkoi miettiä osakesijoituksia.

– Tuttuakin tutumman Nokian kurssi oli laskenut ihan dramaattisesti silloin, 60 eurosta neljään euroon. Ajattelin, että minäpä ostan alennusmyynnistä. Katsoin vain osakkeen yksikköhintaa, enkä ajatellut, että kurssilaskulle oli tietenkin syynsä. Onneksi siinä kävi kuitenkin hyvin.

Ruplan kriisin aikoihin hän myi Venäjälläkin toimivan Nokian Renkaiden osakkeensa tappiolla pois. Sen jälkeen kurssi on melkein kaksinkertaistunut.

– Joku hintahan sillä opetuksellakin pitää olla. Menetin kuitenkin vain satoja euroja. Joku toinen voi maksaa sijoituskurssista tuhat euroa.

Vasta-alkajan virheet eivät Jasminia nolota, päinvastoin hän kertoo niistä mielellään.

Lapselle elämän eväitä

Lapsen saaminen vaikutti monen muun asian ohella myös Jasminin suhtautumiseen sijoittamiseen.

– En mieti juuri ollenkaan enää omia sijoituksiani, vaan miten mieheni kanssa säästämme lapselle, ja missä vaiheessa ja miten hänelle voisi opettaa rahan arvoa.

Lapsi saa hänelle säästetyt varat käyttöönsä, kun täyttää 18 vuotta.

– Siihen mennessä hänet täytyy olla kasvatettu ymmärtämään, mikä niiden arvo on. On hyvä ottaa lapsi mukaan rahakeskusteluun jossain vaiheessa, Jasmin suunnittelee.

Hän arvelee, että suunnitelmissa joutuu moneen kompromissiin, niin kuin kasvatuksessa yleisemminkin. Jasmin toteaa olevansa siitä onnellisessa asemassa, että hänellä ylipäätään on mahdollisuus säästää lapselleen.

Lapsen myötä Jasmin on myös alkanut miettiä ajankäyttöään tarkemmin. Perheellisenä on helpompi sanoa ei työtarjouksillekin.

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Timo Porthan

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Meidän Suomi 3/2019 -lehdessä.

JAA