– Yksinäisyyteen liittyy kelpaamisen ajatus, en kelpaa kenellekään. Olemme varmoja siitä, että muut eivät halua olla kanssamme tekemisissä. Siitä tulee kierre, joka syöttää itse itseään, Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala sanoo.

”Yksinäisyys on yhteiskuntamme suurin uhka”

Paavalin seurakunnan kirkkoherra Kari Kanala tietää, miltä yksinäisyys tuntuu.

1. Mistä yksinäisyys johtuu?
– Yksinäisyys johtuu ihmisen tarpeesta olla toisen kanssa, sillä ilman sinua ei ole minua. Ihmisen tarve toiseen on peilin ja ikkunan tarve. Toisessa ihmisessä ikään kuin peilin kautta näkee itsensä ja toisen ihmisen kautta ikkunan tavoin näkee ulos. Kun tämä puuttuu, puuttuu paljon.

2. Miten yksinäisyys eroaa yksin olemisesta?
– Yksinolo voi olla täysin harkittua, jolloin se on hyvä asia. Yksinäisyyteen vetäytyminen on tarpeellista, jotta on aikaa itselleen ja omille ajatuksilleen.

Yksinäisyys, jota ei ole itse valinnut, voi olla iso taakka ja aiheuttaa surua. Jos esimerkiksi ystävyys- tai parisuhde päättyy, yksinäisyys voi muodostua tulpaksi, jonka vuoksi ei uskalleta yrittää solmia uusia suhteita. Yksinäisyyden lievittämisessä on samaa kuin rakastumisessa ja rakastamisessa. Se, joka pelkää haavoittua, ei voi koskaan kokea rakkautta.

3. Kuinka yleistä yksinäisyyden kokeminen on?
– Yksinäisyys on aika yleistä. Suurin ongelma yhteiskunnassamme ei ole ulkoinen uhka vaan yksinäisyys, sillä se ajaa meitä erilleen. Vaikka ihmiset asuisivat yksin, meillä on tarve jollain tavalla liittyä toisiimme. Jos tällaiset sosiaaliset kulmat vähenevät, ajaudumme kauaksi myös omasta itsestämme.

4. Millaisissa tilanteissa olet tuntenut itsesi yksinäiseksi?
– Varmasti jokaisella ihmisellä tulee jossain vaiheessa mieleen kysymys, mitä väliä millään on. Kun tuo kysymys tulee kohdalle, tunnen itseni aika yksinäiseksi. Yksinäisyys on noussut esille myös häpeän tunteissa ja tilanteissa, joissa uskon, että kukaan ei ymmärrä minua. Silloin menen vahvaan itsesääliin.

5. Millaisista merkeistä voi huomata läheisen olevan yksinäinen?
– Merkkejä voi olla monenlaisia ja ne voivat olla hetkittäisiä. Yksinäisyyden voi huomata esimerkiksi vaitonaisuudesta tai siitä, että yhtäkkiä toinen ei enää kysy, miten päivä meni ja mitä toiselle kuuluu.

6. Miksi parisuhteessa voi kokea yksinäisyyttä, vaikka on kumppani rinnalla?
– Parisuhteessa yksinäisyys johtuu usein siitä, että toisesta on tullut itsestäänselvyys. Se liittyy kiireeseen ja arkeen, jossa on unohtanut samaistua toisen tilanteeseen. Ei ehkä ole riittävästi päivittäisiä rutiineja, joissa jaettaisiin asioita.

7. Olet ollut mukana televisio-ohjelmissa. Miten viihde voi lievittää yksinäisyyttä?
– Viihde saa ihmiset keskustelemaan. Siitä saa puheenaiheen ja sitä kautta päästään syvempiin asioihin.

Ensitreffit alttarilla on myös kotisohvia varten. Se voi avata pariskunnissa jotain sellaista, joka on ollut puhumatonta. Kerran eräs vanhempi nainen pysäytti minut kauppahallissa ja sanoi: ”Niin vain löytyi miehen kanssa puhuttavaa, vaikka olemme olleet 40 vuotta yhdessä.” Se tarkoittaa, että ohjelma on koskettanut heitä.

8. Mitä seurakunta tekee lievittääkseen ihmisten yksinäisyyttä?
– Meidän tehtävänämme on mahdollistaa ihmisten kohtaaminen. Panostamme matalan kynnyksen tapahtumiin. Niiden kautta kävijät ymmärtävät, että he voivat tulla kirkkoon myös silloin, kun heillä on elämässä vaikea tilanne tai he haluavat jutella jonkun kanssa.

Hautajaisissa yksinäisyys on vahvasti läsnä. Silloin tehtävänämme on muistuttaa, että vaikka suru on suuri, kukaan ei ole surun kanssa yksin. Vieressä on myös sureva ihminen. On kyse yksinäisyyden taklaamisesta, jos pystymme tuollaisessa tilanteessa saattamaan ihmiset toistensa luokse.

9. Mitä matalan kynnyksen tapahtumia seurakunnalla on?
– Järjestämme esimerkiksi futis- ja lätkäkirkkoja, joissa katsotaan matsia, juodaan kahvia, syödään makkaraa ja jutellaan muiden kanssa. Edelliskesänä järjestimme torstai-iltaisin PopPaavalin, jonka aikana kirkon pihalla oli bändejä ja rentoa hengailua. Silloin osallistujista 80–90 prosenttia oli sellaisia, joita en ollut aiemmin nähnyt kirkolla. Meillä on ollut myös deitti-ilta.

10. Millaiset terveiset haluaisit lähettää yksinäisille?
– Yksinäisyyteen ei ehkä voi tottua, mutta siihen voi turtua. Tällöin voi nousta ajatus, että kukaan ei halua minua. Kannattaa miettiä, olisiko itsessä sittenkin jotain voimavaroja, joita ei ole osannut hyödyntää.

Teksti: Hanna Leino
Kuva: Timo Porthan

Artikkeli on julkaistu Meidän Suomi 4/2020 -lehdessä.

JAA