Rohkean sijoittajan valinta

Suomen joukkorahoitusmarkkinat kasvavat yli 20 prosentin vuosivauhtia. Kansainvälisesti kasvu on vieläkin nopeampaa. Korkeisiin tuotto-odotuksiin liittyvät kuitenkin myös isot riskit.

Joukkorahoitus on syntynyt alkuvaiheen yritysten tarpeesta hankkia sijoituksia. Toisaalta kyse on sijoittajien halusta päästä ajoissa mukaan varhaisen kasvun yrityksiin. Suomen joukkorahoitusmarkkinat kasvavat valtiovarainministeriön arvion mukaan noin 20–50 prosenttia vuodessa.

Etenkin tietoteknologiassa suurin pääoma on se osaaminen ja tieto, jolla rakennetaan immateriaalisia palveluita.

Palvelun tarjoajasta riippuen rahoituksen vastikkeena on osakkeita, tuotteita tai korkoa. Aina, kun toimintaan sisältyy korkea potentiaalinen tuotto-odotus, on kyseessä iso riski. Myös lainsäädäntö seuraa perässä.

Etenkin tietoteknologiassa suurin pääoma on se osaaminen ja tieto, jolla rakennetaan immateriaalisia palveluita. Yritykselle ei kerry raaka-ainevarastoja tai koneinvestointeja, jotka voisivat toimia vakuutena. Laajojen ohjelmistojen, kuten esimerkiksi tietokonepelien kehittäminen vie myös paljon aikaa. Mitä suurempi ohjelmisto, sitä enemmän aikaa on tulevaan liikevaihtoon.

– Yritysten kuoleman laakso alkaa usein siitä, kun yhteiskunnan ja sukulaisten tuki ehtyy, toteaa joukkorahoituksen merkityksestä Jussi Kyrönseppä, Stupid Stupid Gamesin toimitusjohtaja.

Yritys sai juuri läpivietyä ensimmäisen rahoituskierroksen suomalaisessa Invesdor-joukkorahoituspalvelussa. Yritys oli myös ensimmäinen alustalla läpimennyt pelialan yritys.

Invesdor on Pohjoismaiden ensimmäisiä joukkorahoitusyrityksiä, ja liikevaihdolla mitattuna suurin osakeperustaisen joukkorahoituksen tarjoaja Pohjoismaissa. Muita vastaavia ovat ruotsalainen Fundedbyme ja Mesenaatti.

Suomalaisyrityksen markkina-alueen valinta perustuu siihen, että alueella on paljon tietoteknistä osaamista. Invesdor antaa kansainvälisille sijoittajille mahdollisuuden sijoittaa näihin yrityksiin.

Joukkorahoitusalalla on kaikkialla käynnissä merkittävää kasvua. Britannian markkinoillekin laajentanut Invesdor on käynnistänyt myös oman joukkorahoituskampansa panostaakseen kasvuun sekä myyntiin ja markkinointiin.

Lainsäädäntö suojaa

Rajaton digitaalinen liiketoiminta kohtaa ennen pitkää EU-direktiivit ja paikallisen lainsäädännön, joiden tehtävänä on suojata sijoittajia ja säännellä sitä, kuka voi kerätä rahaa markkinoilta.

Joukkorahoitusmarkkinoilla on kasvun kuhinaa. Suomalainen Invesdor.com hakee itselleenkin joukkorahoitusta kansainvälistä kasvua varten. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Lasse Mäkelä.
Joukkorahoitusmarkkinoilla on kasvun kuhinaa. Suomalainen Invesdor.com hakee itselleenkin joukkorahoitusta kansainvälistä kasvua varten. Kuvassa yrityksen toimitusjohtaja Lasse Mäkelä.

– Invesdorilla on MiFID-toimilupa, joka kattaa 28 maata Euroopassa. Toimilupa mahdollistaa ETA-alueen firmojen ottamisen asiakkaaksi, Invesdorin toimitusjohtaja Lasse Mäkelä kertoo.

MiFID on Euroopan rahoitusmarkkinoita ja niiden sijoitusneuvontaa, omaisuudenhoitoa ja arvopaperivälitystä sääntelevä direktiivi.

Yksilön kannalta joukkorahoitus voi tarkoittaa myös mahdollisuutta valita pienellä panoksella tukikohteeksi iso aate, sillä lähes jokaisella alustalla on kestävän kehityksen hankkeita. Esimerkiksi Joukon Voima on järjestänyt rahoituskierroksen energiatehokkaalle kiinteistölle Finnoonportille. Lainarahaa kootaan auringolla sähköistetyn ja maalämmöllä lämmitetyn toimitilakeskuksen rakentamiseen.

Tukensa voi suunnata myös olla lasten kasvuun ja kehitykseen: aamiaismurojen maailmanmullistukseen tähtäävän mainostoimistokonkarin Tino Singhin ja muotoilija Sami Kuusiston Two Dads -yritys panostaa voimakkaasti paitsi tuotekehitykseen, myös tarinaan ja markkinointiin.

Osakepohjaista rahoitusta tarjoavan Invesdor-joukkorahoitusalustan seula on tiukka, ja vain noin joka kymmenes halukas pääsee mukaan:

– Tarkistamme luonnollisesti niiden yhtiöiden taustat, jotka otamme mukaan. Legal Due Diligence tarkoittaa huolellista läpikäyntiä, jonka avulla varmistamme, että yritys on sijoituskunnossa, Invesdorin Lasse Mäkelä sanoo.

Carita Myllärniemen kirjoittama artikkeli on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien Keskusliiton Viisas Raha – lehdessä. Kymmenen kertaa vuodessa ilmestyvän sijoitusalan aikakauslehden saat liittymällä Osakesäästäjien jäseneksi tämän linkin kautta.

JAA