Ankkalinnan seikkailuja suomalaisittain

Kari Korhonen on ainoa suomalainen, joka tekee Aku Ankka -sarjakuvia. Hän tuntee ankkalinnalaiset läpikotaisin.

Espoolainen Kari Korhonen on Suomen ainoa ankantekijä. Hän on tehnyt sarjakuvaa yli parinkymmenen vuoden ajan. Ankkalinnan väki on Korhoselle kuin osa perhettä, jonka historian hän tuntee läpikotaisin ja jonka kanssa on hauska tehdä töitä.

– Olen koko ikäni ollut Disney-fani ja kova poika piirtämään. Lukioaikana työskentelin loma-aikoina sarjakuvakaupassa. Sitä kautta pääsin tutustumaan Aku Ankka -lehden silloiseen Suomen-päätoimittajaan Markku Kivekkääseen, Korhonen muistelee.

Korhosen piirtäjänlahjat huomattiin pian lukiosta valmistumisen jälkeen. Ankkalinnan hahmojen suurfani sai tuolloin tilaisuuden näyttää kyntensä maailman tunnetuimman sarjakuvalehden piirtäjänä.

Korhonen taitaa niin sarjojen käsikirjoittamisen kuin niiden piirtämisen. Hän on käsikirjoittanut sarjoja muillekin piirtäjille, mutta hän piirtää itse vain omista teksteistään. Häneltä valmistuu käsikirjoitettuja ja piirrettyjä sarjakuvasivuja yhteensä noin 150 sivua vuodessa.

 

Tarina todellisuuden ympärille

Räpyläväen tutuiksi tulleiden hahmojen kautta Korhonen voi rakentaa lähes tarinan kuin tarinan todellisen elämän tapahtumien ympärille. Hän kertoo miettivänsä arkisia asioita tehdessään, miten hahmot mihinkin asiaan tai nykyilmiöön suhtautuisivat.

– Ankkalinnasta löytyvät kaikki inhimilliset arkkityypit. Kun näen, kuulen tai luen jotakin esimerkiksi sanomalehdestä, ryhdyn väkisinkin ajattelemaan, miten Aku tai Roope siinä tilanteessa toimisi tai reagoisi. Joskus tuntuu, että hahmot lähtevät elämään ihan omaa elämäänsä, ja se pitää vain laittaa muistiin, Korhonen kuvailee.

Ankkahahmojen ajattomuus yhdistyy nykyaikaan muun muassa sarjoissa esiintyvän modernin tekniikan, kuten GPS-laitteiden, älylaitteiden ja taulutelevisioiden, kautta. Vaikka Ankkalinna on ihan oma universuminsa, Korhonen tuo käsikirjoittamiinsa ja piirtämiinsä tarinoihin mielellään mukaan Suomelle tärkeitä tapahtumia.

Esimerkiksi Suomen satavuotistaivalta juhlistettiin nostamalla jokaisessa vuoden aikana ilmestyvässä lehdessä esiin yksi Suomen historian kannalta tärkeä tapahtuma Ankkalinnan maisemiin sovellettuna. Aku Ankka ystävineen pääsi osallistumaan myös vuoden 2007 Euroviisu-humuun ja Lordi-yhtyeen voittoon Korhosen käsikirjoittamassa Musiikin monsterit -tarinassa.

 

Ankkalinna kiehtoo suomalaislukijoita

Aku Ankka -lehden lukijamäärä on kääntynyt Suomessa muutaman viime vuoden laskun jälkeen jälleen nousuun. 3–16-vuotiaiden ikäryhmässä suosio on lisääntynyt vuodesta 2017 vuoteen 2019.

Yksi viime aikojen yksittäisistä onnistumisista oli viime vuonna ilmestyneet julkkistarinat, joissa esiintyivät Sanni, JVG ja Toni Wirtanen.

– Ole enemmän Aku -kampanjassa kyseltiin muutamalta suomalaiselta julkisuuden henkilöltä, onko heillä joskus ollut tosi akumaisia hetkiä. Näiden tarinoiden pohjalta tein lehteen Ankkalinnan vastineet esimerkiksi siitä, kuinka muusikko Sanni mursi nilkkansa juuri ennen suuren levynjulkaisukiertueen aloittamista ja miten vastoinkäymisestä huolimatta kiertue oli menestys.

Mikä on Korhosen oma lempihahmo?

– Usein se on Aku, mutta joskus pitää löytää itsestään Pelle Peloton. Tunnistan itseni välillä myös usein väärinymmärretystä Roope-sedästä. Hän on kova kolikoiden keräilijä, ja itsekin tunnistan samaa piirrettä kirjojen osalta.

Korhosen mukaan erityisesti Akun sisu vetoaa suomalaisiin lukijoihin. Aku ei luovuta, vaikka elämä potkisi välillä päähän. Tämä piirre näkyy Akussa lähes aina riippumatta piirtäjästä tai käsikirjoittajasta.

– Akulla asennetta riittää kovaankin rokkiin. Kun Lordi voitti Euroviisut, huuto oli kova myös Ankkalinnassa.

 

Teksti: Nina Garlo-Melkas
Kuva: Timo Porthan

JAA