Kesäduuni kannattaa

Työelämäkokemuksen lisäksi kesätyöt toimivat hyvinä työhöntutustumistilanteina. Innokkaimmat ehtivät kokeilla useampaakin työtä kesän aikana.

Miro Mäkiselle ysiluokan jälkeinen kesätyö ei ollut ensimmäinen laatuaan. Jääkiekkohallilla pienestä asti viihtynyt Mäkinen oli jo edelliskesänä apuohjaajana jääurheiluseura Haukkojen Hat Trick -leirillä.

– Osallistuin itse tälle samalle leirille pienenä. Nyt olin ohjaamassa vuosina 2002–2004 ja 2005–2007 syntyneiden ryhmiä, KJT Haukoissa pelaava Mäkinen sanoo.

Tutussa työssä ja ympäristössä toimiminen ei ole tuonut juurikaan yllätyksiä. Sen sijaan kesän toinen pesti Fazerin leipomolla oli kokonaan uusi kokemus.

– Sain kummitädiltä vinkin, että paikallisen Citymarketin Fazerin leipomoon otetaan Tutustu työelämään ja tienaa -kampanjan nimissä kesätyöntekijöitä. Täytin työhakemuksen, tein pyydettäessä videohaastattelun ja sain paikan, Mäkinen muistelee.

Leipomoala ei ollut nuorelle miehelle millään tavalla entuudestaan tuttu. Hän oli varautunut tekemään asiakaspalvelutyötä ja ehkä leipomaankin.

– Pussitin tuotteita ja vein niitä esille Citymarketin hyllyyn. Pääsin myös koristelemaan leipomuksia, Mäkinen kertoo harjoittelun päätyttyä.

Vaikka ala ei ehkä tuntunutkaan ihan omalta, Mäkinen piti sitä hyvänä kokemuksena ylipäätään työelämästä.

– Leipomotyö toimi myös työkokeiluna omaa ammatinvalintaa pohtiessa, Miro Mäkinen tuumaa.

Miro Mäkinen osallistui myös koulun Ysit kesäduuniin -tilaisuuteen, jossa hän pääsi haastattelemaan työnantajan edustajia.

– Kysyin, mitkä ovat tärkeimpiä ominaisuuksia työntekijässä ja kuinka paljon he itse aikoinaan jännittivät ensimmäistä työpäivää. Ohjeina tuli, että pitää olla oma-aloitteinen ja keskittyä työntekoon kännykän räpläämisen sijasta, Mäkinen kertaa.

 

Teksti: Tiina Parikka

Kuva: Timo Porthan

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on luettavissa TAT Talks 2/2019 -lehdessä.

JAA