Vloggaaja Vologdasta

Videoblogeillaan hurjan suosion saavuttanut Kirill Sultanshin haluaa rikkoa suomalaisten ja venäläisten keskinäiset stereotypiat.

Kuusi vuotta. Vain kuusi vuotta. Sen verran on Kirill Sultanshin, 23, tarvinnut oppiakseen täydellisyyttä hipovan suomen puhekielen.

Kun nuorta miestä kuuntelee, kävisi hän aivan hyvin suomalaisesta ellei tietäisi hänen syntyneen Vologdassa Venäjällä. Vasta erityisen tarkka kuunteleminen paljastaa hienonhienon venäläisen leveän ällän.

Kirill Sultanshin ei vain puhu sujuvaa suomea, hänellä on myös mielenkiintoista sanottavaa. Tästä voi vakuuttua jokainen, joka on Youtubessa nähnyt hänen hauskoja videoblogejaan, joissa tarkastellaan suomalaisuutta ja venäläisyyttä sekä esitetään oivaltavia havaintoja kummistakin.

 

Sinnikkyydellä Suomeen

Vologdasta on melkoinen matka Suomeen. Sen Sultanshin kuitenkin teki useamman kerran vielä asuessaan Vologdassa. Hänen isänsä kävi esiintyvänä muusikkona Suomessa tämän tästä ja Kirill-poika pääsi toisinaan reissuille mukaan.

– Ihastuin Suomeen. Minussa rupesi itämään ajatus, että olisipa hienoa päästä joskus vakituisesti asumaan tänne.

Miten 15-vuotias nuorukainen Vologdasta voisi päästä Suomeen? Oikein, selviytymällä jonkun oppilaitoksen pääsykokeista. Ei muuta kuin lähettämään papereita erilaisiin ammatillisiin oppilaitoksiin Suomessa.

Kun hän saapui Tampereen Tredun pääsykokeisiin, hän osasi suomea jo sen verran, että ymmärsi kysymykset. Rasti ruutuun -kysymykset eivät olleet ongelma, mutta vastausten kirjoittaminen osoittautui hankalaksi. Myös haastattelussa hän oli kuin tulisilla hiilillä vajavaisen suomen kielen taitonsa takia.

Pääsykokeiden jälkeen hän palasi Vologdaan odottamaan tuloksia. Vihdoin posti toi hänen nimellään ja osoitteellaan varustetun kuoren Tampereelta. Tärisevin käsin nuorukainen avasi kuoren ja – siellä se oli: sinut on hyväksytty opiskelemaan Treduun!

 

Audiovisuaalinen media-assistentti

Tredussa Sultanshinin oppiaine oli audiovisuaalinen viestintä. Tähtäimessä oli media-assistentin tutkinto ja sen nuori mies suoritti kolmessa vuodessa.

Eivät opinnot kuitenkaan siihen jääneet. Nyt Sultanshinin oppilaitos on vaihtunut Tampereen ammatilliseksi korkeakouluksi. Siellä oppiaineena on yrittäjyys ja tiimijohtaminen. Opintojen perusteella voi päätellä, että nuoren miehen silmissä siintelee audiovisuaalisen alan bisnes.

Ja, toden totta, bisneksessä Sultanshin jo pyöriikin. Hän perusti ensin kaverinsa kanssa yhden audiovisuaaliseen tuotantoon keskittyneen yrityksen ja nyt hän on mukana 16 hengen osuuskunnassa, joka niin ikään tekee yritysvideoita, kehittelee innovaatioi­ta ja järjestää tapahtumia.

 

Priimaluokan videobloggaaja

Kirill Sultanshin on havainnut videoiden tuottamisen omimmaksi osaamisalakseen. Hän aloitti ensin cover-biisejä laulamalla, ja aika tunteikkaasti hän videoilla laulaakin.

Cover-laulaminen ei kuitenkaan riittänyt pitkäksi aikaa eteenpäin katsovalle nuorelle miehelle. Niinpä hän siirtyi videoblogeihin. Hänestä tuli – ei bloggaaja vaan – vloggaaja.

– Olihan se aluksi hiukan pelottavaa kun tiesi, että näitä nyt sitten katsovat muutkin. Voi tulla kaikenlaisia kommentteja, ikäviäkin. Mietin, että munaanko minä nyt itseni näillä videoblogeilla.

Kantavana ajatuksena Sultanshinin vlogeissa ovat stereotypiat ja väärät käsitykset.

– Haluan rikkoa suomalaisten väärät käsitykset venäläisistä ja päin vastoin. Vaikka elämme naapureina, tiedämme silti kovin vähän toistemme arkipäivästä.

 

Hauskoja, mutta asiaa sisältäviä vlogeja

Millaisia sitten ovat Kirill Sultanshinin videot, joita hän on tähän mennessä ehtinyt tuottamaan? Ainakin ne ovat hauskoja ja kekseliäitä. Nuori mies ei epäröi pilailla – ei myöskään oman itsensä kustannuksella. Videot ovat kuitenkin sävyltään positiivisia, eikä vloggaaja vahingossakaan loukkaa ketään.

Sultanshinilta on ilmestynyt esimerkiksi video siitä, mitä suomalaiset ajattelevat venäläisistä. Suomalaisten vastauksista Sultanshin on kaiketikin valinnut lystikkäimmät ja hassuimmat – juuri ne, joista paistavat suomalaisten perinteiset ennakkoluulot itänaapureistamme.

Stereotypioiden purkamista videoilla harrastetaan myös toiseen suuntaan. Sultanshin on käynyt Venäjällä ja kysynyt siellä ihmisiltä, mitä he tietävät Suomesta ja suomalaisista. Jälleen tuloksena on sarja hauskoja vastauksia, joista voi päätellä, että vaikka venäläiset matkustavat paljon Suomessa, ei maatamme silti kovin hyvin tunneta itänaapurissamme.

 

Kohti ”taloudellista riippumattomuutta”

Monille venäläisille Suomi yhä esimerkillinen maa, jota ihaillaan ehdoitta. Suomi-kuva on usein jopa epärealistisen idealistinen.

– Minäkin pidän kauheasti Suomesta, mutta ehkä kuvani on muuttunut realistisemmaksi asuttuani täällä nyt muutaman vuoden.

Entä kun TAMKin tutkintopaperit ovat ensi vuoden lopulla taskussa, niin millaisia ovat vloggaajan jatkosuunnitelmat?

– Maailma muuttuu niin nopeaa vauhtia, että kovin tarkkoja suunnitelmia ei kannata tehdä.

– Mutta noin yleisellä tasolla voisin sanoa, että haluaisin jotenkin maksaa takaisin Suomelle sen kaiken, mitä se on antanut minulle.

Nuoren venäläismiehen veri vetää myös vahvasti bisneksen puolelle. Hän on yrittäjyyden lisäksi aloittanut sijoittamisen. Pörssisijoittamisen.

– Olisi kivaa, jos kolmikymppisenä saavuttaisi taloudellisen riippumattomuuden ja voisi keskittyä vain siihen, mikä kiinnostaa.

 

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on luettavissa Venäjän Aika 3/2019 -lehdessä.

Teksti: Esa Tuominen
Kuva: Irina Klimova

JAA