5G-markkinoiden supersykli käynnistyy

5G-verkkoja rakennetaan tänä vuonna kiivaasti ympäri maailman. Ericsson haastaa jo Huaweita kärkipaikasta, mutta Nokialla on pitkä takamatka kiinni kurottavana.

Seuraava mobiiliteknologian sykli on jo käynnistynyt. 5G:n eli langattomien mobiiliverkkojen viidennen sukupolven teknologian odotetaan nopeuttavan datansiirtoa ja siten netin käyttöä merkittävästi, mutta myös mahdollistavan esimerkiksi itseään ajavat autot ja laitteiden keskinäisen verkottumisen eli esineiden internetin.

Ensimmäiset 5G-verkot rakennettiin vuonna 2018. Tänä vuonna isketään kuitenkin iso vaihde silmään ja investointeja tullaan näkemään kaikissa länsimaissa.

Operaattorit ovat parhaillaan viimeistelemässä investointisuunnitelmiaan ja tekemässä valintoja laitetoimittajista niiden osalta, Nordean senior analyst Sami Sarkamies sanoo. Alkuvuonna tehdyt tilaukset heijastuvat valmistajien tulosriveille tulevina neljänneksinä.

– Päätökset investoinneista ovat viipyneet, koska pelisäännöistä on ollut epäselvyyttä – lähinnä siitä, missä määrin Huaweita voidaan käyttää jatkossa, hän sanoo.

Suurvaltapolitiikan pelinappuloita

Nyt kaikilla kolmella johtavalla verkkolaitevalmistajilla – kiinalaisella Huaweilla, suomalaisella Nokialla ja ruotsalaisella Ericssonilla – on tarjolla toimiva 5G-ratkaisu. Lisäksi matkapuhelinvalmistajat ovat tuomassa vuoden mittaan enemmän 5G-kännyköitä valikoimiinsa. Varsinkin vuoden toisella puoliskolla kauppoihin tulevan Applen 5G-iPhonen ennakoidaan pistävän vauhtia operaattorien uuden sukupolven infrainvestointeihin.

Operaattorien verkkopäivitystarpeiden kartoitusta ja investointipäätöksiä viivyttivät osaltaan Huaweihin liittyvät epäilyt ja niiden poliittinen käsittely. Yhdysvallat syyttää kiinalaisvalmistajaa vakoilusta ja verkosta kerättyjen tietojen välittämisestä Kiinan valtiolle. Yhtiö on kiistänyt syytökset. Huawei on maailman suurin telelaitevalmistaja, ja syytöksistä huolimatta se vaikuttaa säilyttäneen reilun kolmanneksen markkinaosuutensa sekä teknologisen etumatkansa Yhdysvaltojen sanktioista ja boikoteista huolimatta.

Myös Nokia ja Ericsson ovat päätyneet suurvaltapelin nappuloiksi. Helmikuussa Yhdysvaltain oikeusministeri William Barr esitti, että maa voisi hankkia enemmistöosuuden pohjoismaisista valmistajista ja taistella siten Huaweita vastaan. Tällaista tuskin tullaan näkemään, mutta valtionhallinnon ”suositukset” saattavat saada painoarvoa kesällä, kun Yhdysvalloissa huutokaupataan 5G-taajuuksia ja isot operaattorit ryhtyvät päivittämään verkkojaan.

Teksti: Nina Broström
Kuva: Huawei

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Viisas Raha 2/2020 -lehdessä.

JAA