Ennustettavia tuottoja sijoittajille

Osakesijoittajan näkökulmasta Capman tarjoaa pörssin kautta pääsyn listaamattomaan markkinaan, mutta ennen kaikkea helposti ennustettaviin palkkiotuottoihin.

Vaihtoehtoisia sijoitustuotteita ammattisijoittajille tarjoava Capman on pääomasijoittamisen pohjoismainen pioneeri, sillä se on perustettu jo 1989. Alkuvaiheessa pääomasijoittajan kohdeyhtiöt olivat lähinnä suomalaisia ja asiakkaina vain kourallinen eläkeyhtiöitä. Vuonna 2001 tapahtuneen listautumisen myötä toiminta laajeni muihin Pohjoismaihin.

Pian listautumisen jälkeen yhtiön hallinnoimien varojen määrä nousi miljardiin euroon. Kiinteistösijoittamisen alettua 2004 kasvu kiihtyi. Finanssikriisin alla Capmanin hallinnoiman varallisuuden määrä tuplaantui parissa vuodessa – yli kolmeen miljardiin.

Finanssikriisi iski Capmaniin kovaa. Yhtiöllä ei ollut silloin yhtä monta tukijalkaa kuin nykyisin. Tase oli keskitetty muutamiin yhtiöihin, jotka kärsivät kriisistä pahasti. Pääomasijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa, joten myös takaiskujen vaikutukset tuntuvat pitkään.

Uusia tuotteita uusille asiakkaille

Joakim Frimodig aloitti Capmanin strategiajohtajana 2016 ja alkoi toteuttaa rakentamaansa uutta strategiaa seuraavasta vuodesta alkaen toimitusjohtajana. Hän on taustaltaan investointipankkiiri ja toimi ensin asiantuntijana Alfred Bergillä, sitten Summa Capitalin varatoimitusjohtajana ja osakkaana.

Uuden strategian myötä Capmanin fokuksessa on vuodesta 2017 ollut tarjooman laajentaminen. Samalla tavoitellaan laajempaa asiakaskuntaa, mikä on myös onnistunut. Neljän vuoden aikana asiakasmäärä on kaksinkertaistunut nykyiseen 250:een.

Perinteisen enemmistösijoittamisen rinnalle ja ohikin on tullut muita sijoitusstrategioita. Kiinteistösijoittaminen on noussut Capmanin isoimmaksi sijoitusalueeksi. Tuotepaletti kattaa vaihtoehtoisten sijoitusmuotojen kirjon laajasti.

– Olemme hyvin laajasti läsnä Pohjoismaiden listaamattomassa markkinassa, Frimodig sanoo.

Hallinnointipalkkiot ovat vakaata kassavirtaa

Rahastomanagerin osakkeisiin sijoittavan kannalta merkittävin ja kiinnostavin erä sen liikevaihdossa ovat jatkuvat hallinnointipalkkiot. Se on kassavirtaa, jonka ennustettavuus on poikkeuksellisen hyvä, koska vaihtoehtoisissa rahastoissa sijoitushorisontti on tyypillisesti kymmenen vuotta.

Viime kädessä palkkiotuottojen kasvu riippuu siitä, miten yhtiö onnistuu kasvattamaan hallinnoimansa varallisuuden määrää. Syyskuun lopussa se oli 3,6 miljardia euroa, mikä oli siihenastinen ennätys. Kasvu johtuu uusien tuotteiden houkuttelemista uusista asiakkaista.

– Olemme kasvavalla markkinalla, joka monipuolistuu ja kiinnostaa yhä uusia sijoittajia. Siksi olemme tuoneet uusia tuotteita uusiin segmentteihin viime vuosien aikana.

Sijoituksia myös omasta taseesta

Palkkioiden ja palvelumaksujen lisäksi Capmanin liikevoittoon vaikuttavat yhtiön oman taseen tuotot.

– Sijoitamme omaa tasettamme omiin tuotteisiimme. Kun tuote menestyy, teemme sillä hyvää tuottoa myös taseen kautta.

Alkuvuonna 2020 yhtiön oman taseen arvot laskivat koronan takia ja ebit näytti rumalta. Kyseessä oli kuitenkin laskennallinen notkahdus, sillä tasetta ei ole niillä arvoilla realisoitu. Taseen sijoittaminen päästää Capmanin omistajat hyötymään palkkiovirran lisäksi arvonluonnin onnistumisista.

– Kyseessä on hybridi, koska meillä on sekä taseeseen että palkkiotuottoihin liittyvää bisnestä.

 

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Eemeli Sarka

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on julkaistu Viisas Raha 1/2021 -lehdessä.

JAA