– Vähähiiliseen tulevaisuuteen siirtyminen edellyttää, että pääomamarkkinat näyttävät tietä. Jos sitä ei tapahdu, meillä ei ole edes mahdollisuutta yrittää torjua ilmastonmuutosta, Nordean Sasja Beslik toteaa.

Facebook on musta laatikko

Nordea kielsi vastuullisilta rahastoiltaan lisäsijoitukset Facebookiin maaliskuussa, kun tieto tietovuodosta Cambridge Analyticalle tuli julki. Facebookin osakkeita oli tuolloin yhdessä rahastossa, joka ehti myydä omistuksensa ennen kuin yhtiön osakekurssi romahti heinäkuussa.

Nordean varainhoidossa vastuullisesta sijoittamisesta vastaava johtaja Sasja Beslik, mitä Facebookissa pitää tapahtua, jotta se olisi jälleen Nordean vastuullisille rahastoille sopiva sijoituskohde?

Yhtiön pitää osoittaa, että se hallitsee tietosuojaan liittyvät riskit. Lisäksi sen täytyy kertoa avoimemmin liiketoimintaansa liittyvistä riskeistä. Nyt se näyttää mustalta laatikolta.

Hakukoneyhtiö Alphabet eli Google on vastuullisesti sijoittavan Maailmanlaajuiset Tähdet -rahaston suurin yksittäinen sijoituskohde, vaikka se sai viime vuonna EU:lta 2,4 miljardin sakot verkko-ostoksiin liittyvien hakutulosten vääristelystä. Tämän vuoden heinäkuussa se sai lisäksi 4,3 miljardin euron rapsut määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Miksi Alphabet sopii vastuullisen sijoittajan salkkuun?

Alphabet on läpinäkyvämpi, avoimempi ja valmiimpi käymään dialogia sijoittajien kanssa kuin Facebook, minkä ansiosta ymmärrämme, miten sen riskienhallinta toimii ja miten se toimii varmistaakseen, etteivät riskit tulevaisuudessa toteutuisi.

Tähtirahastoihin poimitaan Nordean oman analyysin avulla kehityskelpoisia yrityksiä, jotka ovat hoitaneet ympäristöön, yhteiskuntaan ja hallintoon liittyvät vastuunsa erinomaisesti. Toisin sanoen ajatuksena on poimia lupaavimmat yhtiöt vastuullisimpien yritysten joukosta. Jos Nordeassa uskotaan tämän olevan voittava konsepti, miksei Nordean kaikkia aktiivisia osakerahastoja hoideta näin?

Julkaisimme aiemmin tänä vuonna tutkimuksen, jonka mukaan vastuullisuusmittareilla parhaiksi arvioidut yritykset ovat yltäneet jopa 42 prosenttia parempaan vuotuiseen tuottoon kuin heikoimmin vastuullisuudessa pärjäävät yritykset. Suurimmalla osalla Nordean aktiivisesti hoidetuista rahastoista on tiedot yritysten vastuullisuudesta. Seuraava askel on vastuullisuuskriteerien hyödyntäminen sijoituspäätöksissä.

Tähtirahastot ovat kalliita etenkin yksityissijoittajille. Esimerkiksi maailmanlaajuisesti sijoittavan rahaston juoksevat kulut ovat 1,8 prosenttia. Lisäksi sijoittaja maksaa yhden prosentin palkkion osuuksia ostaessaan ja myydessään. Miksi sijoittaa aktiivisesti hoidettuun vastuulliseen rahastoon, kun saman voi tehdä halvemmalla sijoittamalla rahastoon, joka seuraa vastuullisista yrityksistä koostuvaa indeksiä?

Aktiivisesti hoidetut vastuulliset rahastot antavat yksityissijoittajalle mahdollisuuden äänestää varojensa kautta vastuullisuuden puolesta ja vaikuttaa yrityksiin maailmanlaajuisesti. Indeksejä laativat yhtiöthän eivät pidä yhteyttä yrityksiin.

Mikä on mielestäsi merkittävin haaste, jos ajatellaan ilmastonmuutosta ja pääomamarkkinoita?

Merkittävin haaste on se, että ammattimaisesti hoidetuista varoista 88 prosenttia ei hoideta vastuullisesti. Se tarkoittaa, että sijoitamme itsemme katastrofiin. Puhetta on paljon, mutta tekoja hyvin vähän.

Teksti: Helena Ranta-aho
Kuva: Håkan Flank

Artikkeli on julkaistu Viisas Raha 6/2018 -lehdessä.

JAA