Kehittyvät markkinat: uhkapeliä vai hyvä investointi?

MSCI Emerging Markets -indeksi laski viime vuoden aikana euromääräisesti lähes 11 prosenttia parin erittäin vahvan nousuvuoden jälkeen. Onko nyt oikea hetki sijoittaa kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja rahastoihin?

Ruotsalaisen East Capital -rahastoyhtiön rahastojohtaja Karine Hirnin mukaan nyt kannattaa sijoittaa kehittyvien markkinoiden osakkeisiin ja rahastoihin, sillä osakkeiden hinnat ovat houkuttelevalla tasolla ja esimerkiksi Kiinan panostukset ympäristön hyvinvointiin luovat monia uusia tilaisuuksia vastuullisesta sijoittamisesta kiinnostuneille.

Kehittyvien markkinoiden osakkeiden arvostuskertoimet laskivat vuonna 2018 selvästi vahvan edellisvuoden jälkeen, jolloin MSCI Emerging Markets -indeksi kipusi 20,9 prosenttia. Makrotaloudellisia syitä alueen pörssi-indeksien merkittävälle korjausliikkeelle on monia: maailmanlaajuisesti kiristynyt rahapolitiikka keskuspankkien nostaessa ohjauskorkojaan, Yhdysvaltojen verouudistusten myötä vahvistunut dollari sekä öljyn hinnan kallistuminen, mikä luo painetta erityisesti monille suurille öljyn nettotuojille.

Kenelle Hirn suosittelisi kehittyville markkinoille investoimista juuri nyt?

– Lyhytaikainen sijoitus kehittyville markkinoille ei ole investointi vaan uhkapelin pelaamista. Olemme seuranneet kehittyviä markkinoita 20 vuoden ajan. Tänä aikana olemme kohdanneet markkinoilla alhaisia osakehintojen arvostuksia, jotka ovat olleet täysin perusteltuja maissa vallitsevien makro-, rahoitus- tai poliittisten riskien vuoksi. Näin ei kuitenkaan ole nyt useimmilla kehittyvillä markkinoilla, sillä korjausliike on johtunut pääasiassa negatiivisesta markkinasentimentistä.

– Näkisinkin, että nyt on erinomainen hetki lisätä kehittyvien markkinoiden osakkeiden tai rahastojen osuutta salkussa.

Lue artikkeli kokonaisuudessaan Viisas Raha 1/2019 -lehdestä.

Teksti: Nina Garlo-Melkas

JAA