Kuusi neuvoa alkuvaiheen sijoittajalle

Joukkorahoituslaki astui voimaan syyskuun alussa. Listaamaton yritys voi hakea joukkorahoitusta lähes viisi miljoonaa euroa vuodessa antamatta sijoittajille tietoa määrämuotoisella esitteellä. Yhä useampi meistä saanee jatkossa ehdotuksia sijoittaa listaamattomiin yrityksiin.

Instituutiot omistavat tyypillisesti pörssiosakkeita. Joukkorahoitusmarkkinalle sijoittavat lähinnä kotitaloudet. Markkinalla ei juuri ole ammattilaisia, joita voisi peesata, joten sijoittajan on aidosti tehtävä oma analyysinsa.

  1. Selvitä, miksi yritys kerää rahaa. Pääomaa voidaan kerätä muun muassa kasvun rahoittamiseen tai vanhojen velkojen maksamiseen. Tarkastele myös yrityksen taloudellista tilannetta.
  2. Katso, kenen kanssa olet samassa veneessä. Selvitä, ketkä ovat muut omistajat ja yrityksen johto. Esimerkiksi pörssilistautumista harkitsevalla yrityksellä on usein hallituksessa pörssikokemusta. Selvitä, onko yrityksessä tehty osakassopimusta. Katso, onko jokaisella osakkeella sama äänioikeus. Varmistu avainhenkilöiden hyvämaineisuudesta.
  3. Laske, mikä on yrityksen arvostus. Älä tarkastele vain sijoituksesi euromääräistä suuruutta. Selvitä, minkä omistusosuuden saat sijoituksellasi. Toisaalta, jos yrityksellä on miljoona osaketta ja vain yksi osake myydään hintaan kymmenen euroa, onko yrityksen arvo todella kymmenen miljoonaa euroa? Mieti, onko yrityksen arvostus realistinen suhteessa pörssilistattujen kilpailijoiden markkina-arvoon.
  4. Pohdi jo nyt, kuinka voit irtautua sijoituksesta. Mieti, kuinka likvidi sijoituskohde on. Onko osakkeella jälkimarkkinaa?  Selvitä, kuinka hyvin markkina toimii, tarkastele myynti- ja ostohintojen eroa.
  5. Älä sijoita vain verosyistä. Pörssiosinkojen ankarampi verokohtelu kannustaa sijoittajia hakemaan tuottoja listaamattomista yrityksistä. Kuitenkin vain harva nuori kasvuyritys maksaa osinkoja. Sijoittaminen listaamattomiin yrityksiin vaatii merkittävästi enemmän perehtymistä ja vaivaa tietojen saamisessa. Se on myös korkeariskisempää. Sijoittaja ei nauti samaa suojaa kuin pörssiosakkeisiin sijoittaessa. Pörssiyhtiöitä koskevat tiedonantovelvollisuus ja niiden toimintaa valvotaan. Listaamattomien yritysten kohdalla sijoittajan on itsensä oltava hyvin aktiivinen.
  6. Hajauta. Alkuvaiheen yritysten omistaminen sisältää korostuneen riskin. Jaa varallisuutesi useiden erilaisten kohteiden välillä.

Markkina  kehittyy ja sijoittajalle tulee yhä uusia vaihtoehtoja. Kasvuyhtiöitä löytyy toki myös pörssistä ja First North –markkinapaikalta.  On hienoa, että kotitaloudet ovat eri tavoin mukana rahoittamassa yritysten kasvua. Onnea helmenkalastukseen.

 

Sari Lounasmeri

Kirjoittaja on Pörssisäätiön toimitusjohtaja. Vinkit julkaistiin Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha-jäsenlehdessä 7/2016

JAA