Orion aikoo kasvaa puolella

Viime vuonna yli miljardin liikevaihtoon yltänyt Orion aikoo kasvaa puolentoista miljardin euron yhtiöksi 2025 mennessä. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää omien alkuperälääkkeiden menestystä.

Tällä vuosituhannella kolminkertaistunut lääketeollisuus on 1 200 miljardin dollarin vaihdollaan maailman suurimpia teollisuudenaloja, merkittävästi suurempaa kuin metsäteollisuus, kännykkäbisnes tai autonvalmistus.

Vaikka kymmenen suurinta hallitsee noin kolmannesta maailmanmarkkinoista, markkinaosuuksia kuvaava käyrä laskee nopeasti. Lääkeyhtiöitä on tuhansia. Niitä on myös hankala verrata toisiinsa, sillä osa keskittyy uusien lääkkeiden kehittämiseen, osa valmistaa rinnakkaislääkkeitä tuotteista, joiden patenttisuoja on päättynyt. Suomalainen Orion tekee molempia.

– Kehitämme uusia tuotteita, jotka ovat parempia kuin aikaisemmat tuotteet, tai sairauksiin ja oireisiin, joihin ei ole olemassa hoitoa. Toisaalta olemme veronmaksajan parhaita kavereita, koska meiltä saa myös edullisempia vaihtoehtoja, toimitusjohtaja Timo Lappalainen kiteyttää.

Alkuperälääkkeet ja geneeriset valmisteet eli rinnakkaislääkkeet ovat yhtiön kaksi isoa tukijalkaa, joissa liiketoiminta on hyvin erilaista. Alkuperälääkkeiden hinnoittelu on pääosin hallinnollinen prosessi, eri maissa erilainen. Rinnakkaislääkkeissä toimii markkinaehtoinen kilpailu, sekin erilaisin järjestelmin eri maissa. Orionin lääkkeitä myydään yli sadassa maassa, ja liikevaihdosta kaksi kolmannesta tulee Suomen ulkopuolelta.

Ihmislääkkeiden lisäksi Orion valmistaa eläinlääkkeitä, joiden osuus on melkein kymmenyksen.

Perinteisesti osinkoyhtiö

Orionia omistaa 65 000 suomalaista yksityishenkilöä, joiden osuus yhtiöstä on yhteensä 40 prosenttia. Saman verran on hallintarekisteröidyillä ja ulkomaisilla omistajilla. Laajasta omistuspohjasta seuraa tyypillisesti, että omistajat arvostavat hyvää osinkovirtaa.

Kasvun isoimpana draiverina Orionilla on pohjoisen pallonpuoliskon väestön ikääntyminen. Lääkkeiden avulla ihmiset saadaan pidettyä pidempään tuottavissa töissä ja kevyemmän hoidon piirissä poissa sairaaloista.

– Toimiala on siinä mielessä uniikki, että tiedämme ihmisen kehon toiminnasta äärimmäisen vähän. Hyvin harvoja sairauksia pystytään parantamaan, suurimmaksi osaksi tiede osaa hoitaa vasta seurauksia. Siksi mahdollisuuksia on huikeasti. Omalta osaltamme olemme asettaneet kasvutavoitteen, jonka mukaan yritys kasvaa noin miljardin euron yrityksestä puoleentoista miljardiin, Lappalainen sanoo.

Tase mahdollistaa yrityskaupat

Kasvutavoitteensa varmistamiseksi Orion suunnittelee myös epäorgaanista kasvua. Lääketeollisuudessa se ei välttämättä tarkoita yrityskauppoja. Alan yhtiöt järjestelevät tuotteistoaan usein asset deal -muodossa, jolloin kaupan kohteena olevan tuoteportfolion mukana saattaa siirtyä myös henkilöstöä tai kiinteää omaisuutta, joskus pelkkiä tuotenimiä. Juridisessa mielessä tällaisten kauppojen kohteena eivät ole yhtiöt. Toimitusjohtajan mukaan varsinaiset yrityskaupatkin ovat mahdollisia.

– Kartoitamme jatkuvasti erilaisia mahdollisuuksia lisätä liiketoimintaa, toki myös yrityskauppoja.

Lappalainen pitää mahdollisena päästä 1,5 miljardin liikevaihtoon orgaanisellakin kasvulla, mutta tavoitteen saavuttaminen halutaan varmistaa.

– Meillä on tällä hetkellä hyvin vahva tase, ja jos tulee mahdollisuuksia hyödyntää pääoman allokointia, niin järkeviä kohteita katsotaan aktiivisesti.

Teksti: Juha Peltonen
Kuva: Timo Porthan

Artikkeli on tiivistelmä. Koko artikkeli on luettavissa Viisas Raha 3/2020 -lehdessä.

JAA