Vertaislainat voivat olla osa hajautusta

Mahdollisuutta sijoittaa yksityishenkilöiden kulutusluottoihin on kutsuttu rahoitusalan Uberiksi ja Airbnb:n kaltaiseksi jakamistalouden ilmiöksi. Fixuran toimitusjohtaja Miika Engström pitää sellaista turhana hypetyksenä.

– Pankit ovat tehneet tätä aina, ja nyt kuluttaja-asiakkaille on tarjolla samaa. Vertaislainaamisen kontekstin ymmärtää parhaiten, kun sitä ajattelee pitkän aikajänteen korkosijoituksena.

Fixura tuli markkinoille jo 2010, ja on alalla Pohjois-Euroopan vanhin toimija. Muita suomalaisia vertaislainayhtiöitä ovat Vertaislaina ja Fellow Finance, joka on muutamassa vuodessa kasvanut isoimmaksi. Yhdessä nämä perustivat viime vuonna yhteiseksi edunvalvojakseen Vertaislainayhdistyksen, jonka puheenjohtaja on Vertaislainan hallituksen puheenjohtaja Hannu Kananen.

Kanasen mielestä verottaja ei tällä hetkellä kohtele eri sijoitusmuotoja tasapuolisesti.

– Vertaislainaamisessa kaikki korkotuotot ovat verotettavia, mutta luottotappiot vähennyskelvottomia.

Alalla odotetaan vielä tämän vuoden puolella Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua, joka muuttaisi verotuskäytäntöä.

Vertaislainoissa velallinen on aina yksityishenkilö. Lainanantaja sen sijaan voi olla myös yhtiö. Vertaislainayhtiöt tarjoavat alustan eli markkinapaikan näiden kohtaamisille, ja saavat oman tuottonsa lainan osapuolilta perittävistä palkkioista.

Sijoittajan näkökulmasta vertaislainat muistuttavat rahastoja sikäli, että alustan tarjoaja on ainoa, joka voittaa varmasti. Vertaislainayhtiöt eivät ota sijoittajariskiä, vaan lainojen takaisinmaksuriski on aidosti kahdenvälinen.

Riskiä voi hallita hajauttamalla sijoitus riittävän moneen lainaan. Niinpä yhdessä haetussa lainassa voi olla jopa satoja lainanantajia. Fellow Financen toimitusjohtaja Jouni Hintikka pitää sijoittajalle sataa lainaa riittävänä ja järkevänä hajautuksena.

– Meillä minimisijoitus per laina on 25 euroa, joten 2500 eurolla pystyy aidosti näkemään, onko sijoitusmuoto hyvä vai huono. Suurin osa sijoittajista lähtee kokeilemaan pienellä summalla, ja kasvattaa sijoitustaan myöhemmin, Hintikka sanoo.

Vertaislainojen markkinapaikat ovat verkossa. Kaikilla haastatelluilla toimijoilla on tarjota sijoittajille hyvin saman tyyppiset työkalut. Hajautuksen voi räätälöidä parhaimmillaan tutustumalla kunkin lainanhakijan demografisiin tietoihin erikseen, tai käyttää alustan tarjoamaa automaattia, jolla voi myös sijoittaa tuotot uudelleen.

Fixuralla automaatin nimi on Autoinvest.

– Se on sijoittajalle täysin vaivaton eikä vaadi osallistumista. Kun riski- ja tuottotaso on valittu, siellä se tikkaa korkoa korolle, eli sopii vaivatonta pitkäjänteistä sijoitustuotetta hakevalle, Miika Engström sanoo.

Vertaislainoihin sijoittava tietää ennalta, paljonko tuotto voi olla enintään, sillä korko ei nouse kesken laina-ajan. Sen sijaan tuotto laskee sen mukaan, paljonko lainoista menee perintään.

Kaikki yhtiöt puhuvat sijoittajille noin kymmenen prosentin vuosituotosta kulujen jälkeen.

Toimittaja Juha Peltosen kirjoittama juttu on julkaistu kokonaisuudessaan Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha -jäsenlehdessä 10/2017.

JAA